Zbog svojih nutritivnih svojstava banana je jako dobar odabir za smoothie jer prosječna banana, oko 100 grama ima 89 kcal/372 kJ.

Banane sadrže 74 posto vode, 1 posto bjelančevina, 0,5 posto masti, 13,5 posto šećera, 23 posto ugljikohidrata i 3,4 posto biljnih vlakana. Bogate su kalijem, a sadrže i magnezij, kalcij, fluor, fosfor, željezo, cink i bakar. Osim toga, banane su bogate i vitaminima: sadrže beta-karoten, vitamine grupe B, te vitamine C i E.

Banana je često sastavni dio smoothiea jer upravo ovo voće daje smoothieu kremastu teksturu i gustoću. Predlažemo da navečer ogulite bananu i stavite je u zamrzivač. Lagano zaleđenu bananu ubacite u blender s ostalim sastojcima - ovo će smoothieju dati dodatno osvježenje.

Ako vam nedostaje ideja za vaš omiljeni smoothie s bananom, dajemo vam pet recepata među kojima ćete pronaći neki za sebe.

Najjednostavniji banana smoothie

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

2 banane (zrele, mogu biti i s crnim tačkicama)

2,3 dl nemasnog ili manje masnog mlijeka ili jogurta

4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u banana smoothieju. Ovaj napitak sadrži 180 kalorija.

Smoothie od banane i bobičastog voća

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

2 banane (zrele)

2,3 dl manje masnog mlijeka ili jogurta

100 grama borovnica (može i smrznute)

100 grama kupina (može i smrznute)

100 grama malina (može i smrznute)

2 cijele jagode (može i smrznute)

4-5 kockica leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u ovom bobičastom banana smoothieju. Energetska vrijednost ovog napitka iznosi 230 kalorija.

Smoothie od banana i zobenih pahuljica

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

2 zrele banane

100 g zobenih pahuljica

70 grama badema

1 dl malomasnog jogurta

3-4 kockice leda

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u zdjelice i uživajte u odličnom smoothieju koji vam može poslužiti kao doručak ili obrok prije tjelesne aktivnosti.

Ovaj smoothie ima 380 kalorija.

Čokoladni banana protein smoothie

Sastojci (za 2 serviranja / 4 dl):

1 banana

2,3 decilitara manje masnog mlijeka

2 čajne kašike kakao praha (nezaslađen)

1 supena kašika maslaca od kikirikija

1 mjerica proteina (okus čokolada)

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ulijte u čaše i odmah uživajte u proteinskom superfood smoothieju. Energetska vrijednost: 290 kalorija.

Smoothie koji u sebi sadrži bananu odličan je izbor za početak dana jer će vam dati energiju za aktivnosti koje slijede. Također, ovakav smoothie je dobar izbor i kao obrok prije fizičke aktivnosti jer ćete tokom treninga trebati energiju koju će vam banana ali i ostali sastojci dati.

Smoothie s bananom ne savjetujemo prije spavanja jer je to vrijeme kad se preporučuje jesti obrok koji ne sadrži ugljikohidrate, a kojih u banani ima dosta.