Lazanje su vrlo ukusno italijansko jelo koje se pravi od istoimene tjestenine – širokih listova koji se slažu s mesnim umakom i sirom te peku u peći.

Zbog kaloričnih namirnica, to se jelo preporučuje konzumirati u vrlo umjerenim količinama.

Osobe koje se hrane prema keto načelima, odnosno konzumiraju vrlo male količine ugljikohidrata ne mogu uživati u klasičnim italijanskim lazanjama. Zato su napravili su svoju keto verziju koja umjesto tjestenine ima svježu tikvicu.

Ne samo da tikvice imaju znatno manje ugljikohidrata od tjestenine već imaju i manje kalorija. U 100 grama tikvica nalazi se tek 16 kalorija, a u 100 grama sušenih listova lazanja oko 360 kalorija.

Sastojci za keto lazanje za cijelu porodicu:

800 grama mljevenog mesa
700 ml umaka od paradajza
450 grama svježih tikvica
400 grama ricotte
300 grama narendane mozzarelle
90 grama narendanog parmezana
1 jaje
sol i papar po želji
šaka svježeg bosiljka

Priprema:

1. Dobro operite tikvice s korom te ih narežite na tanke kriške po dužini. Nasolite ih i pustite ih tako 15-ak minuta da izvuku svu vodu iz povrća. Potom posušite narezane tikvice s papirnatim ubrusima.

2. Za to vrijeme napravite mesni umak: u tavi pirjajte mljeveno meso dok ne dobije boju. Potom dodajte umak od paradajza, posolite i popaprite i kuhajte nekoliko minuta. Ne brinite se, umak će se do kraja skuhati u peći.

3. U zdjelici pomiješajte jedno jaje s narendanim parmezanom i ricottom. Posolite i poparite po želji.

4. Na dno vatrostalne posude rasporedite malo mesnog umaka. Preko njega stavite kriške tikvica da pokriju cijelu površinu.

5. Preko tikvica stavite polovinu preostale smjese mesnog umaka i polovinu sirne smjese.

6. Preko sirne smjese stavite ostatak tikvica, mesni umak i ostatak smjese s ricottom.

7. Na vrhu posipajte s narendanom mozzarellom.

8. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite da se peče u prethodnu zagrijanu peć na 200 stepeni oko 40 minuta. Po isteku tog vremena uklonite aluminijsku foliju i pecite još 10 minuta da se sir na vrhu zapeče.

9. Ukrasite sa svježim listićima bosiljka i poslužite toplo.