navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje

Naučnici tvrde: Psi i njihovi vlasnici dijele rizik od razvoja dijabetesa

Boluje li pas od dijabetesa, povećan je rizik da će ga imati i njegov vlasnik, tvrde švedski i britanski naučnici koji su proveli opservacijsko istraživanje.

Objavljeno: 04.01.2021. u 20:58
get url
text

Također, navode da takav odnos nije utvrđen između dijabetesa u mačaka i njihovih vlasnika.

Rezultat studije nije potpuno iznenađenje jer su i ranija istraživanja ukazivala na to da pretili vlasnici češće imaju pretile pse, vjerovatno zbog zajedničkog im sjedilačkog načina života.

Naučnici podsjećaju da pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, bolesti koja je u svijetu u porastu, što potvrđuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Za potrebe studije, objavljene u božićnom izdanju časopisa BMJ, najprije su korišteni podaci iz veterinarske baze podataka kako bi se identificirali vlasnici pasa i mačaka u Švedskoj, a zatim su u švedskome nacionalnom registru pacijenata pronađeni oni vlasnici koji boluju od dijabetesa tipa 2. Zdravlje njihovih kućnih ljubimaca provjeravalo se po veterinarskim policama osiguranja.

Pokazalo se da su vlasnici pasa s dijabetesom za 38 posto podložniji razvoju dijabetesa tipa 2, u usporedbi s vlasnicima pasa koji dijabetes nemaju.

Vrijedi i obrnuto. U pasa čiji vlasnici boluju od dijabetesa uočena je 28 posto veća vjerovatnoća da će od te bolesti i sami oboljeti.