navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Potpuno jestiva

Nemojte bacati koru lubenice, veoma ćete pogriješiti

Lubenica je osvježavajuće povrće koje je izvanredno u ljetnim danima. Većina nas kada pojedemo sredinu, bacamo koru lubenice, a što je pogrešno.

Objavljeno: 19.06.2020. u 21:59
get url
text
Lubenica
Lubenica

Kora lubenice je potpuno jestiva. Ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dobra je za rad bubrega...

Zanimljivo je da se 95 posto materija koje donose zdravstvene dobrobiti ovog ploda, nalazi upravo u kori.

1. Pomaže u trudnoći

Aminokiselina citrulin pokreće biohemijske procese u krvotoku koji krvnim sudovima pomažu da se opuste. Kod trudnica u trećem tromjesečju, kora lubenice pomoći će u smanjenju ili potpuno ukloniti grčeve.

2. Sprečava artritis i reumu

Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni djelotvorno suzbijaju upalne procese koji mogu dovesti do artritisa i reume.

3. Prevencija srčanog udara

Zahvaljujući kombinaciji folne kiseline i vitamina, kora lubenice igra važnu ulogu u smanjenju rizika od srčanog udar i moždane kapi, ali i raka debelog creva.

4. Reguliše krvni pritisak

Kalijum i magnezijum, uz razne kiseline koje ovo povrće sadrži, u međusobnoj kombinaciji pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova i osiguravaju dobar protok krvi. Lubenica takođe održava najbolji odnos elektrolita u krvi i umanjuje kiselost organizma, što su važni elementi za stabilan krvni pritisak.

5. Sprečava upale

Likopen iz lubenice je snažni antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, djelotvoran je u borbi protiv slobodnih radikala, koji su glavni uzrok upala.

6. Pojačava libido

Za lubenicu se kaže da je "prirodna vijagra". Zahvaljujući aminokiselini citrulin, koja se nalazi u kori, lubenica snažno pojačava libido.

7. Čuva zdravlje očiju

Uz pomoć vitamina A i C, beta karotena i drugih nutrijenata, čuva zdravlje očiju i dobar vid.

Koru lubenice je dobro isjeckati na komadiće i ubaciti u salatu. Može se takođe jesti s tunjevinom ili purećim prsima. Još jedna mogućnost je rendanje kore i pravljenje smjese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno.