navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Redovi za slastice

Od snijega s Taurusa proizvodi ledene deserte

Sedamdesetogodišnji Sezai Kucukcongar iz turskog Mersina, već 16 godina od snijega sa planine Taurus pravi slastice kao što su "karsambac" i "bici bici".

Objavljeno: 11.06.2022. u 15:16
get url
text

Sezona sakupljanja snijega počinje u junu kada temperatura raste u Mersinu i traje do septembra. Ovaj 70-godišnjak s dvojicom prijatelja na put kreće u ranim jutarnjim satima jednom sedmično. Odlazi u najviše dijelove planine Taurus. Put u kamionu traje oko dva sata.

Nakon toga pješice se kreću do dijela gdje pronalaze snijeg. Kucukcongar čisti prljave dijelove snijega, pilom ga siječe u kalupe i utovara u kamion. U snijeg dodaje ružinu vodicu, šećer u prahu, aromu i razno voće. Nakon toga ga donosi u radnju gdje ga prodaje kao lokalnu slasticu.

Kucukcongar je kazao da od 2006. godine tokom ljeta skuplja snijeg s visokih dijelova planine Taurus.

- Pripreme obavljam uveče. Na put krećem jako rano s moja dva prijatelja. Stižemo za oko dva sata. Nakon doručka krećemo sa sječenjem snijega. Isiječem ga, oni ga stave u vreću i utovare u vozila - ispričao je Kucukcongar.

Iako ima 70 godina još uvijek radi, "jer ga to drži u životu".

- Snijeg koji smo sakupili na planini držimo u hladnjači. Dolaze ljudi iz Adane i Tarsusa da jedu. Vikendom su redovi za ove slastice - dodao je Kucukcongar.