Podočnjaci ne moraju nužno biti posljedica nespavanja. Mogu se javiti i kao posljedica genetike ili biti vidljiviji jednostavno zato što imate svjetlu put.

Šta god da je u pitanju, sigurno vam nisu draga pojava, ali možete pronaći načine kako ublažiti njihov izgled uz nekoliko trikova, piše shefinds.com.

Nevena Tomic, osnivačica kozmetičke linije La Beauté Fatale, uvijek se oslanja na ove jutarnje navike koje će pomoći da vaši crni kolutovi oko očiju budu manje vidljivi:

Stavite hladnu oblogu

Puno je alata danas dostupno koji će vam pomoći da brzo nanesete nešto hladno na područje oko očiju, a to je tehnika koja će vam pomoći da u kratkom roku potaknete cirkulaciju i dozvolite koži da se zategne na prirodan način, a tako će se smanjiti i crvenilo.

Tomic dodaje:

- Ako smanjite otok oko oka, možete pomoći hladnim oblogama da smanje vidljivost crvenila.

Hidratacija je važna

Pitamo se postoji li bilo kakav problem kože da se ne može riješiti hidratacijom? Kada su u pitanju podočnjaci, pomoć potražite u omiljenim proizvodima kao što su maske za područje oko očiju, a možete je čuvati i u frižideru tako da će ona odmah ponuditi i efekt hlađenja.

- Ko ne bi uživao u malo njege rano ujutro, pa zašto ne staviti masku na lice dok pijete šoljicu kafe? To će vam pomoći da hidrataciju ponudite tačno području koje vas muči, a sigurno će ublažiti izgled podočnjaka i kožu će pripremiti i nahraniti za dan - navodi Tomic.

Upravo je područje kože ispod oka jako osjetljivo i bore će se vjerovatno upravo na tom mjestu prvo javiti, a maske za lice često sadrže i sastojke kao što je kolagen, vitamin E ili antioksidansi, koji će koži ponuditi i dodatnu zaštitu.

Krema za područje oko očiju

Moguće je da smatrate kako su kreme za područje oko očiju čisto bacanje novca i da je dobro nanositi bilo kakvu kremu. No morate znati da se njihovi sastojci razlikuju, one su često guste i nude više hidratacije. Važno je nježno prstima utapkati kremu na mjesto gdje su podočnjaci vidljivi, a osim što ćete kožu osvježiti, štitite to osjetljivo područje i od štetnih vanjskih utjecaja, UV zraka i dehidracije.

Ne zaboravite provjeriti sadrži li krema zaštitni faktor.

Tomic upozorava da ne koristite kažiprst za nanošenje kreme jer je to najsnažniji prst, jer kremu treba nježno nanositi. Možda vam zvuči čudno, ali upravo agresivni pokreti mogu kožu lica samo opustiti, pa je najbolja tehnika - biti nježan.

Korektor

- Ako sve drugo propadne, jednostavno pomoć potražite u pravom korektoru - navodi Tomic.

Nakon što otkrijete koji je ton vaše kože, lako ćete pronaći odgovarajući korektor koji će prekriti vaše tamne podočnjake, bilo da su oni plavi, ljubičasti, zeleni ili crni.

Ako pogodite ton korektora, sigurno ćete prekriti podočnjake, a potrebno je staviti samo malo proizvoda.

Izvor: Faktor/shefinds.com