Odabir zdravog izbora hrane za kontrolu šećera u krvi ključno je za one s dijabetesom tipa 2, ali šta ako postoje namirnice koje ne samo da drže dijabetes pod kontrolom, već i poboljšavaju cjelokupno zdravlje.

Naučnici su utvrdili da sljedeće namirnice doprinose boljoj kontroli šećera u krvi.

Borovnice - jedenje ovog sitnog plavog voća je odličan način za unos dnevne doze ugljikohidrata, a osim toga redovna konzumacija borovnica i drugih bobica smanjuje osjetljivost na inzulin.

Narandže, grejp i mandarine - istraživanja pokazuju da konzumiranje agruma ima pozitivan, dugoročan učinak na šećer u krvi, kao i nivo holesterola, zahvaljujući protivpalnom spoju hesperidin i zdravoj dozi topljivih vlakana. Dodatna istraživanja s Harvardske škole javnog zdravlja sugeriraju da je konzumiranje cijelog voća, a ne soka, povezano s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Grah i leća - dobro je poznata hrana s niskim glikemijskim indeksom, što je čini dobrim izborom za dijabetes, a nova istraživanja sugeriraju da konzumiranje mahunarki može zapravo imati terapijski učinak.

Tamna čokolada - neka istraživanja pokazala su da mala količina visokokvalitetne, tamne čokolade koja se konzumira svakodnevno smanjuje nivo inzulina i krvni pritisak.

Biljni obroci - medicine je otkrila da je prehrana bogata hranjivim tvarima i usmjerena na dnevni unos voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki, a izostavljanje mesa ima veliki utjecaj na osobe s dijabetesom.

Zapravo, nakon sedam mjeseci takve dijete, sudionici istraživanja imali su značajno smanjenje HgbA1c, krvnog pritiska i triglicerida, značajno povećanje razine HDL-a, a 62% je imalo razine glukoze u krvi u normalnim granicama.

Izvor: Faktor