Astmatičari tokom pandemije, izazvane koronavirusom, spadaju u jednu od najrizičnijih grupa hroničnih bolesnika. Zbog toga je vrlo važno da se oni koji imaju ovaj zdravstveni problem pridržavaju svih uputstava ljekara.

Osim terapije koju ljekar propisuje, i neke biljke pomažu u ublažavanju i sprečavanju napada astme. Jedna od najefikasnijih je - podbjel.

Aktivne supstance, koje podbjel sadrži, sprečavaju tijelo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće stezanje bronhija, što je glavni okidač za pogoršanje stanja.

Osim toga, podbjel je vrlo dobar čistač bronhija jer stimulira izbacivanje sekreta.

Zato se onima koji rade u prašnjavoj sredini preporučuje baš čaj od podbjela, i to sa medom kao pomoćno sredstvo i u liječenju upornog kašlja i promuklosti.

U tom slučaju ovaj čaj trebalo bi piti mlak tokom cijelog dana.

Od značaja su i svježi listovi podbjela, kao i njihov sok, jer primijenjeni u vidu obloga, pomažu kod upale pluća i krajnika.

Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina, ova biljka je dobar lijek i protiv proljeva.

U narodnoj medicini koristi se i za liječenje upala kože i vena.

Sveže izgnječeno lišće pomiješa se sa pavlakom i stavlja na upaljena mjesta, a zatim se umota zavojem i platnom.

Čaj od podbjela se priprema tako što se puna kašičica cvjetova i listova prelije sa 250 mililitara prokuhane vode i ostavi da odstoji 15-tak minuta.

Oblog se uvijek priprema gnječenjem listova da bi se pokrenule aktivne supstance.

Za inhaliranje potrebno je punu kašiku cvjetova i listova preliti vrelom vodom, pa paru udisati ispod pamučne tkanine više puta na dan.

Sok od podbjela priprema se u sokovniku samo od svježe ubranih i opranih listova biljke.

Izvor: Faktor