Niste davno jeli a osjećate glad. Ne mora značiti da ste malo pojeli već neke vrste namirnica vas ne drže dugo sitim, nedostaje im bjelančevina i vlakana koji pružaju osjećaj sitosti.

Ukoliko hranu pripremite na drugačiji način možete dobiti drugačiji rezultat.

1. Pomfrit

Pomfrit je puni su soli i trans masti koji utječu na hormone u želucu koji su zaslužni za osjećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari.

Bolja opcija je kuhani krompir, jer kuhanjem u vodi neće nestati vitamini i škrob kao kod prženja. Lakše ćete utoliti glad, a i unijet ćete i manje kalorija, piše BirghtSide

2. Cijeđeni sok 

Cijeđeni sok od narandže općenito je zdrav za organizam, no može probuditi glad. To je zato što mu nedostaje važan dio voća koji je je hranjiv, a to su vlakna. Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja, a time i do osjećaja gladi. Voda s komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

3. Jogurt s niskim udjelom masti 

Jogurti s manje masnoća jesu zdraviji, no nisu dovoljno siti te bi ubrzo mogli osjetiti glad. Prilikom kupovine, izbjegavajte one bogate ugljikohidratima. Običan jogurt u grčkom stilu ima dovoljno bjelančevina koje će vas zasititi. 

4. Energetske pločice

Pločice od žitarica dobar su izbor za laganu užinu, no iako imaju malo kalorija mogle bi potaknuti glad zbog sadržaja šećera i ulja. Radije posegnite za bademima, lješnjacima i drugim orašastim plodovima.

5. Sir

Mnogi mliječni proizvodi poput sira imaju učinak da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjena je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan. 

6. Način pripreme jaja

Jaja su općenito hranjiva, no mnogi izbjegavaju žumanjak kako bi unijeli manje kalorija. Žumanjci sadrže masti koje zasite, a ujedno i lako apsorbiraju hranjive tvari iz jaja. 

7. Umaci za salate

Dressing za salatu često je pun soli i šećera, a mnogima je navika takvim dodacima prekriti svaki list salate. Radije dodajte komadiće mesa ili maslinovo ulje.

8. Žvake

Mnogi su uvjereni da žvakanjem žvakaćih guma mogu sami sebe prevariti i umisliti da jedu, a pritom neće unositi kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan učinak. Želučani sokovi se uslijed žvakanja pripremaju za obrok pa se automatski javlja i osjećaj gladi. 

9. Jabuke

Voće će uvijek zasititi, no ne i jabuke ako se jedu same. One podižu nivo glukoze i brzo se probavljaju pa se samim time brže osjeti glad. Stoga im dodajte proteine, poput orašastih plodova i upotpunite jelo. 

10. Peciva

Jedva da sadrže vlakna i hranjive tvari i neće vas zasititi. Kombinujte ih s jajima ili nekim drugim izvorom proteina. 

11. Pahuljice

Pahuljice su često pravljene sa šećerima i umjetnim zaslađivačima, a nemaju vlakana i proteina koji su važni za održavanje nivoa šećera u krvi na početku dana. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom udjelu vlakana i sposobnosti upijanja vode.