Nadutost može biti vrlo neugodna, a obično se događa zbog plinova i probavnih smetnji, ali i navike pijenja i prehrane također mogu igrati važnu ulogu.

Srećom, nadutost može nastati zahvaljujući metodama koje pomažu u smanjenju nelagode, ali i izbjegavanjem neke hrane i piće, kaže dijetetičarka Molly Hembree za Eat This.

Prema njenim riječima, najgora hrana za nadutost je ona koja sadrži hemijske spojeve poliole.

- Ako imate napuhan trbuh, trebate izbjegavati hranu i piće koji sadrže dodane šećerne alkohole ili poliole - rekla je.

Prema Hembree, polioli uključuju šećerne alkohole kao što su manitol, ksilitol, maltitol i sorbitol. Šećerni alkoholi su nekalorične alternative šećeru koje dovode do stvaranja trbušnih plinova, nadutosti i proljeva kada se konzumiraju u prevelikim količinama.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Journal, postoji veza između poliola i poteškoće u probavi ili apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. Istraživanje je zaključilo da se malapsorpcija poliola razlikuje od osobe do osobe, ali se povećava kada se polioli konzumiraju u kombinaciji s drugim ugljikohidratima.

Istraživanje je također sugeriralo da polioli mogu izazvati gastrointestinalne simptome kao što su nadutost, nelagoda u trbuhu, a imaju i laksativni učinak. Iako je malapsorpcija vjerojatno razlog za neke od simptoma, postoje i drugi čimbenici koje treba uzeti u obzir kao što su vrsta unesenog poliola, obrazac potrošnje i sposobnost debelog crijeva da reapsorbira vodu.

Polioli se pojavljuju u mnogim namirnicama, a možda i u nekima koje ne biste očekivali.

- Nalaze se u žvakaćim gumama bez šećera, bombonima s nižim sadržajem šećera, granola pločicama ili sladoledima s manjim brojem kalorija - ističe Hembree.

Također ih možete pronaći u određenom voću i povrću, kao što su jabuke, cvjetača, celer, gljive, trešnje i avokado.

Izvor: Coolstyle