Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na hljebu.

Ako želite uživati u ovoj domaćoj poslastici, a nemate previše vremena na raspolaganju, isprobajte brzi recept za ajvar.

Ovo je recept kojim ćete dobiti oko pet kilograma domaćeg ajvara. Volite li ljuti ajvar, možete staviti ljute papričice ili feferone, a za blažu verziju ih izbjegnite.

Trebat ćete:

5 kilograma crvene rog paprike,
2.5 kilograma patlidžana,
2 glavice bijelog luka,
5 litara vode,
200 mL sirćeta,
800 mL biljnog ulja,
1 velika kašika soli,
par ljutih feferona po želji.

Brzi domaći ajvar bez pečenja paprike pripremite slijedeći ove upute:

Paprike očistite od sjemenki i peteljki, a patlidžane ogulite i uzdužno narežite na četvrtine. Bijeli luk ogulite i očistite. U velikom loncu zagrijte pet litara vode s sirćetom i velikom kašikom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.

Kad kuhane paprike izvadite iz vode, u istu vodu stavite kuhati prerezane patlidžane dok ne omekšaju.
Patlidžane, paprike, luk i feferone sameljite u mašini za mljevenje na koju ste naštimali ploče s najmanjim otvorima.

800 mL ulja zagrijte u dubokom loncu te stavite pržiti dobivenu smjesu od bijelog luka, paprika, patlidžana i feferona. Smjesu pržite oko pola sata uz miješanje, a zatim smanjite vatru i ajvar kuhajte oko dva sata.
Ajvar je gotov kad ste postigli željenu gustoću. Kuhani ajvar pohranite u steriliziranim staklenim teglama te ga ostavite preko noći da se ohladi. Staklenke možete sterilizirati tako da ih ostavite u rerni zagrijanoj na 80 stepeni desetak minuta.