navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Izvor vitamina

Ovo povrće je blagoslov prirode

Najviše se gaji na mediteranskom podneblju, a ima veliku primjenu u kulinarstvu.

Objavljeno: 17.06.2020. u 22:16
get url
text
Blitva
Blitva

Mladi listovi blitve se dodaju u razne salate u kombinaciji sa mnogim povrćem, a zreli listovi blitve se dodaju u razna kuhana jela od povrća.

Blitva sadrži veliku koncentraciju vitamina A, spada u povrće sa najvećim sadržajem ovog vitamina. Sadrži vitamine B kompleksa, kao što su vitamin B1, B3, B5, B6 i B9, koji su potrebni za pravilno funkcionisanje ćelija u organizmu. Listovi blitve su bogat izvor antioksidantnih vitamina, kao što je vitamin C.

Konzumiranje blitve može spriječiti ili pomoći u liječenju mnogih bolesti oka, kao što su gubitak vida, noćno sljepilo, katarakta ili glaukom. Također, blitva pomaže oku da se izbori sa bakterijskim infekcijama, kao što je npr. konjuktivitis.

Vitamin A koji se nalazi u blitvi, jača imuni sistem, čineći nas otpornijim na razne infekcije i upale respiratornog sistema, kao što su angina, gripa, prehlada, sinusitis, bronhitis... Pozitivno utječe i na zdravlje kože i kose. Vitamin A čini kožu nježnom, a kosu jačom. Sprečava isušavanje i infekcije kože, ubrzava zarastanje rana. Idealan je za prevenciju i liječenje zdravstvenih problema kao što su ekcem, akne, psorijaza, suha koža, herpes, posjekotine, opekotine i još mnogo toga.

Blitva (odnosno kalijum koji sadrži) uspostavlja ravnotežu hidriranosti organizma. Konzumiranjem blitve se eliminiše višak tečnosti iz organizma, što će olakšati ishranu osobama koje imaju problem sa gojaznošću i zadržavanjem tečnosti. Važno je da pomenemo da blitva sadrži čak 90 posto vode i malo kalorija, tako da predstavlja idealnu namirnicu za osobe koje su na dijeti.

Zbog toga što sadrži veliku količinu željeza i folne kiseline, blitva je veoma korisna za liječenje anemije.