Stigla je jesen, a s njom je otvorena i sezona prehlada. Grlobolja je jedan od neugodnih simptoma, a može potrajati danima.

Lakšu upalu grla lakše je liječiti nego što mislite i ne mora nužno uključivati lijekove. Ispostavilo se da čaj ima brojne blagodati u liječenju upaljenog grla.

- Kod prehlade i upale grla šoljica toplog čaja bilo koje vrste vjerovatno će odmah ublažiti bol - rekla je Diane Mckay sa Univerziteta Tufts za Los Angeles Times.

Preciznije, doktor Robert Glatter tvrdi da istraživanja pokazuju da zeleni čaj djeluje protuupalno, što može pomoći u smanjenju oticanja tkiva u grlu.

- Isto vrijedi i za čaj od mente koji sadrži mentol, spoj poznat po svojim umirujućim učincima -zele objasnio je Glatter.

Ako niste ljubitelj zelenog čaja ili čaja od mente, posegnite za čajem s limunom.

- On je izvrsna pomoć kod grlobolje i prehlade jer je prepun vitamina C koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Ako želite ublažiti gorak okus, uvijek možete dodati malo meda - ističe doktor Yeral Patel za Women’s Health.

I čaj od kurkume čini čuda po pitanju upale grla.

- Kurkuma ima antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu umiriti bol i ojačati imunološki sistem - dodaje Patel.

Izvor: Womens Health/Index