Ako se nikako ne možete riješiti nakupljenog sala oko stomaka, čak ni uz ekstremnu dijetu, vježbanje, problem je vjerovatno u navikama koje imate, a koje zapravo pridonose tome da šlauf oko struka stalno raste.

Studija provedena na 70.000 žena pokazala je da nedostatak sna može biti uzrok debljanja u struku te da može biti povezan s viškom kilograma. Studija je pokazala da se to odnosi na žene koje spavaju kraće od šest sati dnevno, što je kod nekih dovelo i do 30 kilograma viška.

Kod vježbanja obratite pažnju, jer ako se ubijate treninzima, a šlauf ostaje, onda niste aktivirali prave mišiće.

S godinama postaje sve teže smršati, što se posebno odnosi na žene u periodu nakon menopauze. Naime, tada pomalo usporava proizvodnja estrogena i progesterona, pa žene postaju sklonije nakupljanju kilograma, posebno oko struka.

Peciva, krekeri, bijeli hljeb, gotova i polugotova jela i salame povećavaju upale u tijelu, pa je teže smršati. Ne preporučuje se ni pretjerivanje s konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa. Meso češće zamijenite ribom, koristite maslinovo ulje i orašaste plodove.

Dugotrajni stres također povećava sklonost debljanju, i to dvojako. Kad smo u stresu, skloni smo više jesti, često nezdravu hranu. Osim toga, stres povećava nivo kortizola u organizmu, što je povezano s razvojem visceralnih masti, piše portal Steth News.