navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bogata mineralima

Ovo su razlozi zbog kojih trebate jesti cveklu

Cveklino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom i čestom prehrambenom namirnicom. 

Objavljeno: 30.11.2022. u 07:54
get url
text

Ona je hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Cvekla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom. Ima malo kalorija, ali je bogata vrijednim vitaminima i mineralima.

Posebno je bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca. Također, sadrži dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga i još mnogo toga.

Osim toga, cvekla ima visok sadržaj bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera. Odlična je i za krvni pritisak i zdravlje probave. Ona bi mogla da izazove efekat snižavanja krvnog pritiska kao posljedicu visoke koncentracije nitrata u ovom korjenastom povrću.

Cvekla pozitivno utječe i na probavni sistem. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom vlakana. Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog crijeva, gdje hrane prijateljske crijevne bakterije.