navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusan eliksir

Pet čajeva koji vam mogu pomoći kod gubljenja kilograma

Na tržištu postoji ukusan eliksir bez kalorija i aditiva koji može ubrzati mršavljenje, sagorjeti masnoće, pa čak i spriječiti različite bolesti.

Objavljeno: 01.12.2020. u 18:56
get url
text

To je čaj i vjerojatno najzdravije piće (uz vodu, naravno) na planeti.

Ljudi već hiljadama godina uživaju u umirujućim svojstvima čaja i njegovim impresivnim blagodatima. Prema jednoj legendi, čaj je pronašao 2737 godina prije nove ere jedan kineski car. Danas istraživači imaju brojne dokaze iz različitih studija koji potvrđuju da različiti čajevi mogu pomoći kod mnogih bolesti, od srčanih bolesti do dijabetesa, ali i potaknuti gubitak kilograma te sniziti holesterol.

Ipak, ne pružaju svi čajevi iste dobrobiti.

No ako vas zanima topljenje nakupljenih masnoća, ovo su čajevi koje biste trebali piti:

1. Zeleni čaj

U nedavnom jednogodišnjem istraživanju sudionici koji su kombinirali ispijanje 4-5 šalica zelenog čaja sa svakodnevnim vježbanjem u trajanju od 25 minuta izgubili su u prosjeku jedan kilogram više od onih koji ne piju čaj. To mogu zahvaliti spojevima u zelenom čaju koji se nazivaju katehini, koji napadaju masno tkivo pokretanjem oslobađanja masti iz masnih stanica, a zatim ubrzavanjem sposobnosti jetre da tu masnoću pretvori u energiju.

2. Oolong čaj

Oolong, kineski naziv za "crnog zmaja", lagani je cvjetni čaj koji je, poput zelenog čaja, također prepun katehina koji pomažu u poticanju mršavljenja jačajući sposobnost vašeg tijela da metabolizira lipide (masnoće). Studija u kineskom časopisu za integrativnu medicinu otkrila je da su sudionici koji su redovno pili oolong čaj izgubili dva i po kilograma tokom šest sedmica.

3. Čaj od limuna

Čaj od limuna može vam pomoći u borbi protiv nadutosti zahvaljujući D-limonenu koji sadrži. Antioksidativni spoj koji se nalazi u ulju limunove kore od davnina se koristi zbog svog diuretskog učinka, ali donedavno nije bilo naučnih nalaza koji bi potkrijepili te tvrdnje. Studija na životinjama objavljena u European Journal of Pharmacology potvrdila je da D-limonen ima terapeutski učinak na metaboličke poremećaje kod miševa izazvane prehranom s visokim učešćem masti.

4. Bijeli čaj

Bijeli čaj suši se prirodno, često na sunčevoj svjetlosti, što ga čini najmanje obrađenim i najbogatijim izvorom antioksidansa među čajevima. Studija objavljena u časopisu Nutrition and Metabolism pokazala je da bijeli čaj može istovremeno pojačati lipolizu (razgradnju masti) i blokirati adipogenezu (stvaranje masnih stanica).

5. Rooibos čaj

Rooibos čaj proizvodi se od lišća biljke "crveni grm", uzgajane isključivo u maloj regiji Cederberg u Južnoj Africi blizu Cape Towna. Ono što rooibos čaj čini posebno dobrim za vaš želudac je jedinstveni i snažni flavonoid zvan Aspalathin. Istraživanja pokazuju da ovaj spoj može smanjiti hormone stresa koji potiču glad i skladištenje masti, a povezani su s hipertenzijom, metaboličkim sindromom, kardiovaskularnim bolestima, inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2, navodi Eat This, Not That.