Svjetskom premijerom filma "Koncentriši se, baba" bh. reditelja Pjera Žalice je počelo 26. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), koji će se ove godine, prvi put u njegovoj historiji održati u online formatu zbog pandemije koronavirusa.

Publika će do 21. augusta sve programe festivala moći pratiti putem online platforme ondemand.sff.ba.

- Imam ogromnu čast da moj film otvara SFF. Ova čast dešava mi se po treći put u životu. Znao sam da će biti drugačije, ali nisam mogao ni sanjati da će biti baš ovako- kazao je Žalica. 

Uoči premijere Žalicinog filma domaću i svjetsku publiku pozdravio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra, a voditeljica ceremonije otvaranja je glumica Belma Salkunić.

VEZANI TEKST- Miro Purivatra: Razočaran sam kako se neke laži izgovaraju, ali nikad toliko da odustanem

- Pred nama je neobično izdanje SFF-a, zbog pandemije koronavirusa i njenih efekata koji su protresli na naše živote na način nezamisliv početkom ove godine. Još jednom se pokazalo da je kultura u trenucima krize najranjivija kada je riječ o njezinoj proizvodnji, al i najznačajnija kada je u pitanju održavanje temeljnih društvenih vrijednosti. I opet, to ne vrijedi samo lokalno. Upravo u trenucima kada se presijecaju veze i podižu barijere između ljudi i zemalja, kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica u globalnim okvirima- kazao je Purivatra. 

Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država. Čak 44 filma će na našem festivalu imati svoje svjetske premijere, a osam filmova svoje međunarodne premijere.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima takmičit će se 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru, dok je selektorica Takmičarskog programa dokumentarnog filma Rada Šešić selektirala 16 filmova - osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu kratkog filma prema odluci selektorice Elme Tataragić ove godine će biti 10 filmova - sedam će imati svjetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa studentskog filma Asja Krsmanović u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će 10 imati svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Festivalska publika također će imati priliku pogledati i mnoge prateće sadržaje, kao što su Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaralaca, ovogodišnjim dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom i Michelom Francom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo i Rithyjem Panhom.