navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Traje 17 minuta

Posvetio je ubistvu Johna F. Kennedyja: Nakon osam godina pauze Bob Dylan objavio prvu autorsku pjesmu

Nakon osam godina pauze i bez prethodne najave Bob Dylan objavio je svoju prvu autorsku pjesmu koja govori o atentatu na Johna F. Kennedyja.

Objavljeno: 28.03.2020. u 16:36
get url
text

Kako piše BBC, pjesma, pod nazivom “Murder Most Foul” (Najprljavije ubistvo) traje 17 minuta i razmišljanje je o ubistvu bivšeg američkog predsjednika.

Dylan je u ponoć 27. marta na Twitteru objavio klip s YouTubea na kojem se može poslušati njegova nova balada.

"Raznijeli su kralju mozak, hiljade su to gledale od kuće, sve su vidjeli" - prvi je njen stih.

U poruci svojim fanovima dobitnik Nobelove i Pulitzerove nagrade napisao je:

"Evo jedne neobjavljene pjesme koja je snimljena prije nekog vremena. Pozdravljam sve svoje fanove i pratitelje i zahvaljujem im na podršci i lojalnosti tokom svih ovih godina. Čuvajte se, budite pažljivi i neka je Bog s vama."

S muzičkog stajališta pjesma je duga i upečatljiva. Nježni zvuk violina, preludiranje klavira i suptilne udaraljke glavno su joj obilježje.

I dok bi interpretacija teksta zahtijevala višesedmično proučavanje, dva posebna stiha upućuju na to da je Dylan za njeno objavljivanje odabrao aktualni trenutak kao svojevrstan komentar na američku politiku, piše BBC.

“Na dan kada su ga ubili neko mi je rekao: Sine, vrijeme Antihrista tek je započelo, odgovorio sam: Duša nacije je pokidana i polako počinje truliti, a to se događa 36 sati nakon Sudnjeg dana” - dio je teksta pjesme.

Osim na Kennedyjevo ubistvo, pjesma aludira i na pop kulturu, od filma "Strava u Ulici Brijestova", preko "Mletačkog trgovca" do pjesme Beatlesa "I Want To Hold Your Hand", čak i pjesme Billyja Joela "Only The Good Die Young".

Posljednjih pet minuta balade podsjeća na svojevrstan "katalog" njegovih omiljenih muzičara i pjesama s referencama na Nat King Colea, Eaglese, Colea Portera, Beethowena, kao i na džez velikane Stana Getza i Charlieja Parkera.

Nejasno je je li pjesma dio nekog većeg djela, no 78-godišnji muzičar posljednji album s autorskim pjesmama, pod nazivom "Tempest", objavio je 2012. godine.

Nakon toga je objavio tri albuma sa standardima, "Shadows in the Night" (2015.), "Fallen Angels” (2016.), i posljednji “Triplicate" iz 2017. godine te nova izdanja iz tzv. "Bootleg Series", od kojih je posljednji album prošlogodišnji “Travelin Thru, Featuring Johnny Cash: The Bootleg Series Vol. 15”.