Popularni gastro magazin u svijetu Taste Atlas svako malo hvali bosanskohercegovačke specijalitete.

Ovog puta pohvalio je pite koje svojim gostima nudi jedna buregdžinica na Baščaršiji.

Hranu koju nudi ovaj ugostiteljski objekat opisali su kao "kultnu hranu na kultnim mjestima".

- Burek u sarajevskoj buregdžinici "Sač" važi za jedan od kulinarskih užitaka za one koji posjećuju ili žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Poznata je po tradicionalnoj pripremi bureka, slanog peciva koje je nezaobilazno u balkanskoj kuhinji. Unatoč svom turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje - navode.

Dodaju da je "buregdžinica poznata po autentičnom pristupu pripreme bureka".

- Naziv "Sač" odnosi se na tradicionalnu balkansku kuhinjsku kupolu koja se koristi za pripremu jela na uglju, dajući jedinstveni okus i teksturu bureku - dodaju iz gastro magazina.

 

Izvor: Faktor/Taste Atlas