Psihologinja dr. Lalitaa Suglani otkrila je 14 načina na koje se trauma iz djetinjstva može pokazati u odrasloj dobi. Na Instagramu je podijelila objavu u kojoj je pojasnila da trauma iz djetinjstva može imati "trajan utjecaj i odraziti se na odraslu dob".

- Može utjecati na odnose, karijeru i način na koji se snalazite u svakodnevnom životu. Znakovi traume iz djetinjstva mogu biti suptilni i toliko rutinski da se čine gotovo normalnima - napisala je.

Ističe da mnogima može biti teško razaznati koliko je trauma oblikovala njihove živote, ali razumijevanje onoga što se dogodilo može ponuditi put do iscjeljenja i unutarnjeg mira.

- Iscjeljenje je proces koji je za svakoga drugačiji. Ne radi se o upiranju prstom, već o razvijanju samosvijesti i razumijevanja kako bismo u budućnosti donosili odluke koje podržavaju naše potrebe. Stvari koje mogu pomoći su identifikacija nezadovoljenih potreba, razumijevanje ljutnje, vođenje brige o sebi i korištenje emocija kao sistema usmjeravanja te identifikacije onoga što trebamo da se smirimo u određenom trenutku - pojasnila je pa popisala 14 načina na koje se traume iz djetinjstva mogu pokazati u odrasloj dobi:

Težite biti savršeni i previše razmišljate o svemu
Bojite se neuspjeha
Krivite se ili se stidite svojih prošlih izbora i grešaka
Pretjerano brinete šta će drugi misliti o vama
Nemate povjerenja u vlastito donošenje odluka
Stalno negativno govorite o sebi i vjerujete da je to istina
Borite se s opraštanjem sebi samima
Stalno se kritikujete i strogi ste prema sebi
Tražite vanjsku potvrdu kako biste se osjećali prihvaćenima
Stalno osjećate tjeskobu
Preosjetljivi ste na kritike drugih
Bojite se promjena i neizvjesnosti
Vjerujete da niste vrijedni i dovoljno dobri
Teško primate komplimente.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Psychologist | Therapy (@dr.lalitaa)

Izvor: Coolstyle