Iako je ova godina bila veoma teška i izazovna za sve, ne treba da zaboravimo da je život prepun lijepih trenutaka i avantura. Na svijetu, ali i blizu nas, postoje nevjerovatne destinacije koje vrijedi obići.  

Iako, naravno, poslije 50. godine život ne staje, dok ne proslavite jubilarni "okrugli" rođendan trebalo bi da iskusite putovanja koja su mnogim ljudima promijenila pogled na život.

1. Obilazak svih velikih gradova Evrope

Napravite spisak evropskih gradova koje želite da obiđete, kada se pandemija koronavirusa konačno završi.

Za ovu putničku avanturu neće vam biti potrebno previše novca, posebno ako redovno pratite cijene smeštaja, avionskih karata ili ponude turističkih agencija.

2. Putovanje avionom

Kada budete kalkulisali kako vam je najjeftinije da dođete do Pariza ili Madrida, moguće da ćete primjetiti da bi vam put bio povoljniji kada biste, umjesto autobusom, otišli avionom.

I ako niste imali prilike da letite kao djete, i dalje možete da izaberete neku povoljnu destinaciju i osjetite kako je putovati kroz oblake.

3. Planinarenje

Iako ste vjerovatno tokom školovanja nekoliko puta otišli na rekreativnu nastavu ili ekskurziju u planine, trebalo bi barem jednom u životu da iskusite kako izgleda pravo, ozbiljno planinarenje.

Ne morate odmah da se uputite na Monblan, najviši vrh Alpa, ali možete da se učlanite u grupu planinara. I ne zaboravite - uvijek idite u pratnji vodiča, da ne biste zalutali.

4. Kampovanje

Možda niste ljubitelj insekata i spavanja na zemlji, ali noć provedena pod vedrim zvjezdanim nebom i spremanje hrane na logorskoj vatri u društvu sigurno će vam ostati u lijepom jsećanju.

5. Joga kamp

Mnogi koji se nikada nisu bavili jogom iznenade se kad shvate koliko ona može da bude umirujuća i korisna za um i tijelo. Ne morate biti joga majstor da biste nekoliko dana uživali na nekom prelijepom mijestu u zajedničkom vježbanju.

6. Krstarenje

Da li ste se nekada pitali zašto se često radnja romana odigrava na brodovima? Ima nečeg romantičnog u ideji da ste na otvorenom moru, daleko od civilizacije...

Bilo da se odlučite za morsko ili riječno krstarenje, i sami ćete primjetiti da nije važan cilj, već put. Uživajte u putovanju!

7. Veliki filmski ili muzički festival

Nije bitno koju muziku ili filmske žanrove preferirate, sigurno ćete pronaći barem jedan festival u regionu, na kom gostuje neki izvođač kojeg volite, ili gdje će biti prikazan film sa glumačkom ekipom kojoj vjerujete. Ne zaboravite da poenta festivala nije samo muzika i film, već i druženje i brojni programi u kojima možete da učestvujete tokom dana.

8. "Roadtrip"

Kada putujete automobilom, velika prednost može da bude to što vi sami odlučujete kada krećete i koliko ostajete na jednom mjestu. Zato bi vam se možda svidjelo putovanje u kom pravite jedan veći krug i uživate u kratkim stanicama koje ste sami izabrali.

9. Putujte sami

Iako zvuči čudno, mnogi svijetski putnici tvrde da ih je mentalno napunilo i osvježilo putovanje na koje nisu poveli ni prijatelja, ni partnera, ni člana porodice.

Mnogi tvrde da su na takvim putovanjima najbolje upoznali sebe, i smatraju da bi svako barem jednom u životu trebalo to da isproba.

10. Istražite drevni grad

Nevjerovatno je iskustvo istražiti mjesto sagrađeno prije više hiljada godina. Bilo da se radi o piramidama u Egiptu, akvaduktima Rima ili drevnom gradu Jordanu, garantovano ćete uživati u avanturi.