Rahvanija je zaljeveni kolač koji je izuzetno ukusan, a nije ga teško napraviti.

Potrebni sastojci:

4 jaja,
čaša šećera
čaša ulja,
čaša mlijeka,
2 čaše griza,
2 kesice praška za pecivo,
2 kašike brašna,
korica jednog limuna.

U posudi miksajte jaja sa šećerom i limunovom koricom. Dodajte ulje i mlijeko. Pomiješajte griz, brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u smjesu. Ostavite da stoji pet do 10 minuta.

Zagrijte rernu na 180 stepeni, namastite puterom manji četvrtasti kalup i izlijte smjesu. U međuvremenu, dok se kolač peče, skuhajte agdu. Kolač pecite 15 – 20 minuta da lijepo porumeni.

Ostavite rahvaniju da se malo ohladi, pa izrežite u kocke.

Na svaku kocku utisnite po jedan badem, pa desert prelijte ravnomjerno agdom. Ostavite da se ohladi, a onda poslužite uz čaj ili kahfu.

Agda: 350 ml vode, dvije čaše šećera, limun (izrezan na kolutiće), malo oguljenih badema ili mljevenih pistacija.

 

Izvor: Faktor