Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi.

Zato je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

- Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput "poslastica", "loptica", "idemo" - objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije sasvim siguran da pričate o tome.

- Pas pokušava shvatiti šta govorite, šta znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića - kaže Wailani Sung.

- Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.

Dr. Stanley Coren je u časopisu Psychology Today pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Zato pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje vidio ono što ga zanima. 

Izvor: Faktor/24.sata.hr