Ako želite prijedlog za ručak slavna britanska kuharica Mary Berry, koja je kuhala i za kraljicu Elizabetu, predlaže - pečeni goveđi file u umaku od pečenog bijelog luka i senfa.

Potrebni sastojci: 1 kg junećeg filea (u komadu), so i biber, 2 kašike maslinovog ulja.

Umak: 2 glavice bijelog luka, 150 ml majoneze, 150 punomasnog kiselog vrhnja, pola kašičice šećera, 2 kašike senfa.

 

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 220 stepeni.

Obilno začinite meso uljem, solju i biberom.

Zagrijte veliki posudu i smjestite meso na laganu vatru. Ispecite sa svih strana nekoliko minuta dok ne dobije lijepu smeđkastu boju. Ovim postupkom zatvarate pore na mesu i spremno je za dalju termičku obradu.

Centrirajte meso u sredinu posude za pečenje. Sa svake strane stavite glavicu neočišćenog, ali obilno nauljenog bijelog luka. Treba odvojiti samo one ljuspice koje se mogu skinuti golom rukom.

Pecite između 20 i 23 minute (zavisi od debljine mesa).

Kada je meso pečeno, izvadite ga, umotajte u aluminijsku foliju i pustite da se malo „odmori“.

Ako ćete poslužiti toplo, tada je meso spremno za petnaestak minuta po vađenju iz rerne. Ako ćete posluživati hladno, tada ga pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda zamotajte u aluminijsku foliju i stavite u frižider.

Za umak, prepolovite pečene glavice bijelog luka i rukom istisnite sadržaj u obliku paste. Dodajte majonezu, kiselo vrhnje i šećer.

Blenderom napravite glatki pire. Dodajte senf. Ohladite i poslužite uz meso.

Meso izrežite neposredno prije posluživanja.

Izvor: Faktor