Ako svoje ukućane, prijatelje, rodbinu...ovih dana želite počastiti ukusnom tortom, onda je havana torta pravi izbor. 

Veliki plus ove slastice je činjenica da se brzo priprema pa je veća vjerovatnost da ćete u užurbanoj svakodnevnici pronaći vrijeme za pravljenje ove torte.

A sad evo recepta:

SASTOJCI ZA HAVANA TORTU:

- 150 g prženih mljevenih lješnjaka
- 150 g mljevenih napolitanki od lješnjaka
- 500 g mascarpone sira
- 500 ml vrhnja za šlag
- 70 g šećera u prahu
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 kašika ulja

PRIPREMA HAVANA TORTE:

1. Prvo sameljite pržene lješnjake i napolitanke te ih pomiješajte.

2. Čokoladu nasjeckajte i prelijte je uljem. Tako zajedno istopite u mikrovalnoj peći ili na pari.

3. U zdjelu dodajte mascarpone sir, vrhnje za šlag i šećer u prahu. Sastojke izmiješajte mikserom.

4. Možete započeti slaganje.

5. Na pladanj postavite obruč od 24 cm.

6. Mljevene lješnjake i napolitanke posipajte po dnu, zatim ih malo utisnite.

7. Dio kreme rasporedite po toj podlozi.

8. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.

9. Istopljenu čokoladu prošarajte pomoću fišeka za ukrašavanje.

10. Kremu rasporedite tako da je odgurujete, a ne da je povlačite.

11. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.

12. Prošarajte istopljenu čokoladu.

13. Rasporedite kremu.

14. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke.

15. Prošarajte istopljenu čokoladu.

16. Rasporedite kremu.

17. Posipajte mljevene lješnjake i napolitanke, ali manje nego što ste to činili prilikom slaganja.

18. Prošarajte istopljenu čokoladu.

19. Kolač stavite u frižider da se stisne.