navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije sve u preparatima

Recept za zdravu i njegovanu frizuru: Ove namirnice potaknut će rast kose

Iako možda već koristite vitamine za kosu, tretmane ili izbjegavate sve što bi je moglo oštetiti, tajna kose koja brzo raste leži i u vašoj prehrani. Na sreću se čini kako vitamini dobri za kosu jednako dobro djeluju i na zdravlje i izgled kože.

Objavljeno: 11.02.2021. u 21:28
get url
text

- Većina nutrijenata koji su dobri za kožu i kosu su sačinjeni od sličnih proteina. Uz to se čini da dobre životne navike najviše se vide na koži i kosi. Primjera radi, ako dobro spavate i pijete puno tekućine, to će se vidjeti na vašoj koži - navodi nutriconistica Robin Foroutan, glasnogovornica američke Akademije za nutricionizam i prehranu.

Prema njenim riječima, slobodni radikali uništavaju naše ćelije, pa je najbolji način zaštititi se od njihovog utjecaja konzumacijom puno biljnih namirnica koje sadrže antioksidanse - dodaje.

Prije nego što pročitate koje biste namirnice trebali uvrstiti u prehranu kako bi vam kosa brže rasla, imajte na umu da kosa može opadati zbog više razloga.

Prehrana može biti uzrok, ali stres i hormoni također doprinose razvoju problema.

Američka akademija za dermatologiju navodi kako je i nasljeđe važan faktor, a isto se odnosi i na autoimune bolesti. Ako gubite kosu, a nikako vam nije jasan razlog, posjetite ljekara.

- Nivo hormona štitnjače mogu također utjecati na strukturu kose, a liječenjem tog stanja može se poboljšati i stanje kose - navodi Foroutan.

Evo nekoliko namirnica koje će doprinijeti da kosa izgleda zdravo i privlačno, te brže raste:

Grožđice

Željezo je ključno za proizvodnju hemoglobina, dijela krvi koji nosi ćelije kisika u organe i tkivo. Kada je hemoglobin na normalnom nivou cijelo tijelo, dakle i kosa, ima dovoljno krvi pa se stimulira normalan rast. Ako želite dodati željezo u prehranu, pametan izbor je sušeno voće ili sok od višnje. Jaja, hurme, grožđice, lisnato i tamnozeleno povrće, te cjelovite žitarice također obiluju željezom. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, pa voće poput jagoda, limuna ili narandže treba biti dio vaše prehrane.

Špinat

Ova je namirnica puna željeza, koje je važno za zdravu kosu. Željezo će krv obogatiti kisikom. Ako imate obilne menstruacije pazite na unos špinata, a i cvekla je dobar izbor.

Govedina

Foroutan smatra kako su govedina i janjetina jako dobri izvori željeza, a potrebno je samo birati čiste komade mesa i paziti na veličinu porcije.

Sjemenke tikve

One pak sadrže puno cinka, a ako ga imate premalo ili previše u organizmu to će slično utjecati na gubitak kose. Govedina i špinat također sadrže cink.

Kamenice

Ako možete pojesti desetak kamenica sami, ova će vam se vijest svidjeti – prema riječima stručnjaka sadrže visoke nivoe cinka i željeza.

Avokado

Vitamin E štiti ćelije od štete nastale slobodnim radikalima i može ubrzati rast kose – stoga jedite avokado.

Orašasti plodovi

Još jedna namirnica koja sadrži vitamin E. Visoki udio nalazi se i u sjemenkama suncokreta.

Supa od kostiju

Supa skuhana na taj način sadrži kolagen, protein koji će štiti zdravlje kože. Kolagen se nalazi u vašoj kosi i on će je učvrstiti. Istraživanja pokazuju i kako će promovirati stvaranje proteina koji utječu na rast kose.

Jaja

Žumanac sadrži nutrijente koji se nazivaju kolin i biotin, a Foroutan smatra kako će pomoći bržem rastu kose. Iako se rijetko događa, može se raditi i o manjku biotina u organizmu kada je u pitanju tanka kosa.

Ako želite uzimati suplemente, ona ima savjet:

- Problem s nekim suplementima je da ne sadrže dovoljno ključnih nutrijenata koji će stvarno biti od pomoći. Suplementi biotina će djelovati ako vam njega manjka u organizmu, ali i tada je pametno potražite doze od pet do 10 mikrograma, a sve ispod toga nije vrijedno vašeg novca.

Sojine klice

Ako želite održati kosu zdravom i spriječiti opadanje, silicij je mineral koji svakako treba imati mjesto na vašem stolu. Silicij tijelu pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, a ako ga ne konzumirate dovoljno, sve voće i povrće ovog svijeta neće imati potreban učinak. Silicij se nalazi u izdancima soje, koži krastavca, crvenim i zelenim ljutim paprikama i krompiru.
I zapamtite, kada jedete ove namirnice sirove, umjesto kuhane, iz njih dobijate više hranjivih sastojaka.

Narandže

Kada pomislite na vitamin C vjerovatno pomislite na narandže. To je još jedno voće koje možete dodati na listu namirnica za zdravu kosu.