Rotkvice pomažu buđenju organizma i štite bubrege od stvaranja kamenaca.

Istraživanja su pokazala da rotkvice sadrže supstance koje su odličan borac protiv raka. Sadržaj vlakana u ovom povrću čini ih naročito efikasnim u sprečavanju i borbi protiv raka debelog crijeva.

Rotkvice se posebno preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa. Osim toga, blagotvorne su za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, reguliraju nivo šećera i krvni pritisak.

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.

Ukoliko ste na dijeti, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti. Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma.

Rotkvice sadrže dosta dragocjenih vitamina i minerala kao što su: vitamin C, grupa B vitamina, beta karoten, kalij, kalcij, magnezij, sumpor, bakar i fosfor. Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvica može biti dio ishrane ljudi koji imaju dijabetes i otpornost na inzulin. Ovo povrće dokazano jača imunitet, podržava rad srca i bubrega.