Špinat je lako probavljivo povrće bogato vitaminima A i C, željezom, kalcijem i kalijem. Zbog visokog postotka vode, riječ je namirnici niske energetske vrijednosti koja se posebno preporučuje osobama koje paze na unos kalorija.

Listići mladog špinata mogu biti i sjajna podloga za finu salatu, koja se može napraviti u svega nekoliko minuta. Svježi mladi špinat sjajno će se sljubiti s jesenskim voćem punim antioksidanata poput nara i kruške, ali i slanim sirom poput fete.

Ako inače imate problema s čišćenjem nara i za to vam treba puno vremena nudimo vam i dobar trik. Prerežite plod po sredini. Polovinu nara nagnite nad veliku zdjelu s prerezanim dijelom prema dolje pa drvenom kuhačom lagano lupkajte po površini ploda. Slatko-kiselkaste sjemenke će se lako odvojiti od opne, te su spremne za daljnje korištenje.

Sastojci za salatu:

150 g svježih listova mladog špinata
100 g očišćenog nara
75 g feta sira
1 kruška

Za preljev:

1-2 kašike maslinova ulja
1 kašika balzamičnog sirćeta
1 kašika meda
1 čajna kašika senfa
sol i papar po želji

Priprema:

1. Operite špinat i ocijedite višak vode.

2. Operite krušku i narežite je na tanke kriške.

3. Očistite nar.

4. Feta sir zdrobite na manje komade.

5. U velikoj zdjeli ili tanjiru pomiješajte sve sastojke.

6. U posebnom lončiću pomiješajte ulje, balzamično sirće, med, senf, sol i papar pa prelijte preko svih sastojaka. 

Savjet plus:

Ako ne pazite na kalorijsku vrijednost jela, u salatu možete dodati komadiće oraha i meso po izboru.