Kvalitetan san "čisti" mozak i pomaže u smanjenju demencije, rezultati su novog istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Bostonu.

Bez adekvatnog sna naš mozak ne može efikasno da funkcioniše. Zbog toga osobe sa demencijom često pate od poremećaja sna.

Dok spavamo, naš limfni sistem ulazi u potpunu akciju kako bi očistio proteine i toksine, kazao je doktor Alon Avidan, direktor UCLA centra za poremećaje spavanja.

- Ovi proteini su toksični za ćeliju, za neuron, pa njihovo nagomilavanje može dovesti do upale i degeneracije tih neurona u mozgu koji vremenom mogu doprinijeti Alzheimerovoj demenciji. Ne možemo reći da ako spavate četiri sata noću, da ćete za 20 godina razviti demenciju. To još niko nije pokazao. Međutim, ono što mi govorimo je da postoji trend - kazao je on.

Svoje mišljenje kazala je i doktorka Heder Snajder, predsjednica Alzheimerove asocijacije medicinskih i naučnih operacija.

- Poremećaj spavanja može povećati rizik od Alzheimerove bolesti i demencije u kasnijem dobu ili su čak rani znak ovih bolesti - rekla je Heder.

Stručnjaci se slažu da je potrebno još istraživanja da bi se shvatila veza između sna i demencije.

- Loš san može dovesti do anksioznosti, depresije, lošeg pamćenja i degenerativnih bolesti poput Alhmeimerove bolesti i demencije. To se može desiti posebno ako imamo osnovni poremećaj spavanja ili ne spavamo dovoljno dugo - rekli su ljekari.

Izvor: Faktor