navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bez glutena i kalorija

Špageti od tikvica po italijanskom receptu kojeg pripremaju i poznate zvijezde

Tokom toplih mjeseci ljekari i nutricionisti preporučuju lagana jela uz koja je lakše podnijeti visoke temperature i koja ne zahtijevaju predugo zadržavanje oko štednjaka.

Objavljeno: 10.06.2022. u 19:29
get url
text

Jedno takvo je i ovo vegetarijsko jelo, osmišljeno u poznatom italijanskom restoranu u Positanu.

Jelo je lagano, bez glutena i bez previše kalorija, ali prepuno B vitamina, minerala i antioksidansa, pa ne čudi što su ga brojne svjetske zvijezde i fashionistice uvrstile u svoj jelovnik.

Evo kako ćete ga pripremiti:

Potrebni sastojci: 700 g tikvica, 30 g badema, 100 g bosiljka - četiri ili pet vezica, četiri kašike extra djevičanskog maslinovog ulja, 1 česno bijelog luka.

Postupak pripreme:

Dobro operite tikvice, obrišite i stavite sa strane.

Otrgnite listiće bosiljka sa stabljike i blanširajte ih dvije minute, zatim ocijedite i bacite u ledenu vodu.

Nakon toga stavite listiće bosiljka i ¾ badema u blender s malo bijelog luka u blender te sjeckajte polako dodajući maslinovo ulje dok ne dobijete gustu pastu.

Ostatak badema grubo nasjeckajte kao dekoraciju i dodatak jelu.

Za tikvice idealno bi bilo rende kao "mandolina", a u slučaju da nemate, poslužit će oštar nož (i malo strpljenja) kako biste narezali tikvice kao tanke rezance. Prije rezanja, odstranite sjemenke kašikom.

Zagrijte malo maslinovog ulja u tavici i dodajte na minutu rezance od tikvica. Zatim dodajte pripremljeni pesto, promiješajte, pa servirajte na tanjiru i pospite nasjeckanim bademima.