Jedna od njih u koju možete uključiti cijelu porodicu i lijepo provesti nekoliko sati je i kuhanje. Iako je većina ljudi, pa tako i poznati glumci, pjevači, sportisti navikla na obroke u restoranima, sada imamo priliku da te obroke pomno isplaniramo, jedemo zdravije i izbalansirano, pa čak i iz ove krize izađemo sa nekoliko kilograma manje.
Često možemo čuti kako su muškarci bolji kuhari, tako da smo nekoliko poznatih pitali kako i šta kuhaju ovih dana, te jesu li eksperimentirali u kuhinji i unaprijedili svoje kulinarske vještine. Odgovori su zanimljivi, pa pročitajte, a možda dobijete i neku ideju šta da pripremite porodici u narednim danima.
- Posljednje jelo koje sam naučio pripremati je zelena tjestenina s kozicama. Evo, otkrit ću i kako je pripremam. Izdinstam luk i stavim kozice na kratko u maslinovom ulju sa tim lukom. Skuham zelenu tjesteninu od špinata 10 minuta, a potom miksam razno povrće, koje također pripremam 10 minuta. Ocijeđenu tjesteninu i povrće stavljam u tavu sa kozicama i lukom. Dodam još malo maslinovog ulja i to sve dinstam oko 5 minuta. Dodajem sol i biber, i po želji mogu se dodati komadići suhog mesa - otkriva Alen Islamović.
Hitmejker Mirko Šenkovski Geronimo, autor brojnih hitova, kao što su "Čardak", "Lavanda", "Romanija", "Sofra"..., ističe da vrijeme u izolaciji koristi za pisanje novih pjesama, ali i da nauči spremanje nekih jela koje voli jesti.
- Dragana me je naučila da pravim pravu bosansku sarmu. Recept neka ostane tajna jer se on već nekoliko generacija prenosi u njenoj porodici - kaže Šenkovski.
{$galerijaFotografija}
Izudin Bajrović, glumac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, kaže da se ne snalazi dobro u kuhinji, a ni koronavirus ga nije natjerao da nauči da sprema više jela.
- Znam otvoriti haše i rastopiti ga, te pripremiti jaja na dva načina i skuhati špagete – govori Bajrović.
Sličan je slučaj i sa našim kantautorom Eldinom Huseinbegovićem.
- Posljednjih sedmica usavršio sam pravljenje palačinaka, pošto ih sada pravim svaki drugi dan – uz osmijeh kaže Huseinbegović.
Nogometni as Elvir Bolić na glasu je kao dobar kuhar, ali i veliki ljubitelj italijanske kuhinje.
- Sada sam eksperimentirao sa nekoliko novih salata. Recepte sam dobio od kolega iz Italije i iskoristio sam sve povrće koje nađem na pijaci – pojašnjava popularni Bola.
Zaim Poturić, bivši televizijski voditelj i autor više od stotinu muzičkih djela, otkrio nam je svoj recept za pohovana pileća prsa, koja voli da priprema.
- Pileća prsa mariniram bar sat vremena u mlijeku. Onda ih valjam u brašno, jaja i prezlu, baš tim redoslijedom. Pržim ih na maslinovom ulju desetak minuta. Kao prilog preporučujem rižu kuhanu sa onim kockicama za supu – savjetuje Zaim.