Osim lijepog izgleda i izuzetno primamljivog okusa, jagode, koje spadaju u grupu bobičastog voća, osiguravaju čitav spektar hranjivih tvari.

One su prije svega odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šoljicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom.

Ovo voće ističe se i sadržajem mangana, te kalija i folne kiseline.

Kao idealna protivteža siromaštvu kalorija jagode nude fenolne fitohemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu.

Ovi biljni spojevi osiguravaju snažnu antioksidativnu i protivpalnu zaštitu.

Dobro je poznato da sezona jagoda kod nas traje od maja do jula i da je tada pravo vrijeme za uživanje u svježim i sočnim jagodama.

No, čak i tada može postati pravi izazov kupiti najukusnije jagode.

Prvi korak u ovom zadatku je pregled jagoda: one moraju biti čvrste na dodir, bistre crvene boje te ne smiju biti oštećene niti sadržavati plijesan. Peteljka također treba biti blistave zelene boje i potpuno pričvršćena za jagodu. Jagode su zrele kada je cijeli plod jednomjerno crven.

Jednom kada su ubrane jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo potamniti i izgubiti kiselost.

Iz tog razloga nikada ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će kroz dan-dva biti bolje.

Kupujte ih već zrele i trošite što prije (unutar dva, tri dana čuvane u frižideru) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan.

Imajte na umu da su najboljeg okusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni.

Male jagode, s druge strane, mogu imati tvrdo "dno" puno sjemenki.

Miris nije pravi indikator zrelosti jagoda, ali istina je da su one jagode koje šire najintenzivniju aromu i najsvježije.

Ipak, po mirisu možete prepoznati jagode koje su počele dobijati plijesan po kiselom "štihu".

Ukoliko su jagode već pakirane u plastične posudice provjerite da jagode u posudici nisu prečvrsto pakirane jer će se time zgnječiti i brzo početi propadati.

Svakako provjerite jagode na dnu posudice kako se tamo ne bi "skrivale" zelene ili pljesnive jagode te da na samom pakiranju nema boje ili vlage.

I za kraj, kada kupite jagode pravac kući što prije.

Minimizirajte vrijeme koje će jagode provesti na suncu ili u ugrijanom automobilu jer će to ubrzati njihovo propadanje.

Iako ih mnogi najviše vole jesti svježe, od jagode možete pripremiti razne poslastice. Evo nekoliko prijedloga: 

Panna cotta s pireom od jagoda

 

Potrebni sastojci: 500 ml umućenog  slatkog vrhnja (30 posto masnoće), 2 kašike šećera, 1 kašika meda, 1 mahuna vanilije, korica jednog limuna, 200 ml jogurta (3.2 posto masnoće), 10 g želatina, 200 g jagode, 25 ml soka od limuna.

Postupak pripreme:

Želatin potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri.

U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada prokuha, kuhajte na laganoj vatri još pet minuta.

Sklonite s ringle, dodajte ocijeđeni želatin, pa miješajte dok se želatin ne rastopi. Dodajte jogurt, promiješajte, pa kremu izlijte u šest čaša ili manjih posudica.

Kratko hladite na sobnoj temperaturi a zatim još dva, tri sata u frižideru da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).

Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite viljuškom i ostavite 10 minuta, da puste sok.

Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (tri, četiri minute). Sklonite s ringle, usitnite štapnim mikserom i ohladite.

Na ohlađene panna cotte ravnomjerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.

Kolač sa sirom i jagodama 

 

Potrebni sastojci: 250 g pšeničnog brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 1 žumanac, 250 g svježeg kravljeg sira, 1 puding u prahu od vanilije, limunova korica jednog limuna,  4 jaja, 0,25 l vrhnja za šlag, 500 g jagoda, 1 crveni preljev za tortu.

Postupak pripreme:

Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, maslaca, šećera i žumanca. Zamotajte ga i stavite na dva sata u frižider.

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, pa njime obložite dno i zidove okruglog kalupa od 24 centimetra. Isbockajte tijesto viljuškom, pa pecite u rerni 10 minuta na drugoj prečki odozdo.

Pomiješajte sir sa šećerom, praškom za puding od vanilije, limunovom koricom i jajima. Čvrsto umutite vrhnje, pa ga dodajte smjesi.

Tijesto napunite mješavinom od sira i pecite sat. Pustite da se malo ohladi.

Jagode operite, ocijedite, prepolovite i poslažite na kolač.

Preljev pripremite prema uputama na omotu, pa njim prelijte jagode.

Torta s jagodama i bademima

 

Za biskvit je potrebno:75 g pšeničnog brašna, 10 g praška za pecivo, 50 g gustina, 3 jaja, 100 g šećera.

Krema: 700 g jagoda, 300 g jogurta (3.2 posto masnoće), 70 g badema oguljenih, 350 g vrhnja za šlag, 130 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 7.50 g želatina.

Postupak pripreme:

Razdvojite žumanca i bjelanca od tri jaja. Od bjelanaca napravite snijeg, a žumanca izmiksajte sa šećerom i dvije kašike vrele vode.

Brašnu dodajte gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanaca. Sve zajedno dodajte kremi od žumanaca i dobro promiješajte.

Smjesu izlijte u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.

Jagode operite, očistite i ocijedite. Za ukrašavanje ostavite 24 komada sa strane.

Od jagoda napravite pire, pa ga izmiješajte sa 75 g šećera.

U jogurt dodajte 50 g šećera i vanilin šećer te sve zajedno promiješajte.

Razmutiti 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješajte u jogurt.

Preostali želatin razmutite u hladnoj vodi i polako dodajite pireu od jagoda.

Biskvit presijecite na dva dijela, oko prvog dijela stavite kalup za tortu, napunite ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napravite šare. Sve poklopite drugom korom i ostavite da se hladi četiri sata.

Skinite kalup za torte i premažite tortu smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera.

U tavi popržite bademe te njima ukrasiti rubove torte, a preostale jagode isijecite na kriške, pa njima ukrasite tortu. 

Pavlova

 

Potrebni sastojci: 5 bjelanaca, 200 g šećera, 1 kašika alkoholnog sirćeta, 1 kašičica gustina, 1 kašika ekstrakta vanilije.

Postupak pripreme: 

Zagrijte rernu na 140 stepeni Celzijusa.

Pjenasto izmiksajte bjelanac, a zatim postepeno dodajite šećer.

Krajevi kreme kad izvadite žicu za mućenje moraju biti glatki i sjajni, a šećer se ne smijete osjećati pod zubima.

Dodajte sirće, gustin i vaniliju, pa zatim drvenom kašikom lagano miješajte.

Pleh obložite papirom za pečenje, pa ga namastite, a smjesu formirajte u krug i ostavite neuredno, ali je možete i potpuno zagladiti ako želite.

Pecite 60 minuta, a zatim je ostavite još malo u rerni.

Izvadite nakon drugih 60 minuta.

Umutite šlag, pa ga rasporedite po torti zajedno sa svježim jagodama.