navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Naučnici pojasnili

Stopa smrtnosti od COVID-19 je 0,6 posto: Možda izgleda zanemarivo, ali evo zašto se radi o velikoj cifri

Iako stopa smrtnosti od COVID-19, koja iznosi 0,6 posto, može izgledati kao mali broj, zapravo se radi o velikoj cifri, saopćili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Objavljeno: 04.08.2020. u 22:07
get url
text

- Stopa smrtnosti od novog soja koronavirusa velika je u poređenju sa stopom smrtnosti prethodnih pandemija. Može se izračunavati na razne načine, od kojih je jedan računanje koeficijenta smrtnosti, odnosno broja umrlih u odnosu na ukupan broj zaraženih – kazala je u videokonferenciji u Ženevi Maria Van Kerkhove, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije, piše CNN.

Dodala je da se trenutno ne zna tačan broj zaraženih jer postoji problem indentifikacije svakog slučaja.  

Napomenula je da su pojedine studije došle do broja od 0,6 posto, a to je "prilično veliki broj".

- Rizik od smrtnosti raste s godinama pacijenata, a pojačavaju ga i prethodna oboljenja - napomenula je Kerkhove i apelirala da moramo učiniti sve kako bismo spriječili da se kao pojedinci zarazimo te da moramo uraditi sve kako bismo zaustavili širenje zaraze u zajednici.

Dr. Mike Ryan, direktor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije, objasnio je da ova stopa znači da umire jedna osoba na 200 zaraženih, kao i da ona može porasti kod starijih pacijenata koje je izdvojio kao rizičnu grupu.

Poređenja radi, stopa smrtnosti epidemije H1N1 iz 2009. godine bila je "jedan preminuli na 10.000 ili 100.000 zaraženih".

Ryan je poručio svima da se štite jer stopu smrtnosti izaziva infekcija, a nju pokreće izloženost virusu.

Kad se ne izlažemo, ne možemo se ni zaraziti, pa se samim tim stopa može smanjiti.