Za pripremu ove tradicionalne poslastice potrebno vam je 500 grama brašna, tip 500, 250 mililitara mlijeka, 100 mililitara ulja, dvoje jaja, pola kockice svježek kvasca, oko 25 grama, pola kašikice soli i četiri kašikice šećera.
Za punjenje štrudle možete koristiti bilo koji džem, a najukusnija je štrudla sa džemom od šljiva, tradicionalnim bestiljem. Možete pomiješati i orahe sa cimetom i džemom od kajsije ili napraviti smjesu sa makom. Uglavnom nemojte da štedite na punjenju.
Za premaz štrudle prije pečenja trebat će vam jedno žumance i nekoliko kapi ulja.
Način pripreme:
U 250 mililitara mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte mu kašiku šećera, pa ostavite da naraste oko 15 minuta.
U brašno dodajte tu smjesu mlijeka i kvasca, zatim jaja, ulje, šećer i so.
Zamijesite glatko tijesto. Sjedinjeno tijesto prekuhavajte još malo na pobrašnjenoj podlozi.
Podijelite na dva jednaka dijela, prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste.
Jufke istanjite što više možete a zatim cijelu površinu premažite džemom. Urolajte i stavite u tepsiju koju ste prethodno premazali uljem.
Zatim štrudlu premašite žumancetom sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Pečenu štrudlu poprskajte sa malo vode, prekrijte i ostavite da se malo ohladi. Možete je posuti kada se ohladi sa malo šećera u prahu, poslužujte toplu štrudlu, a i sutra će biti odlična uz čaj.