Poslijepodnevnu nedjeljnu kahvu zasladite sa domaćom štrudlom.

Za pripremu ove tradicionalne poslastice potrebno vam je 500 grama brašna, tip 500, 250 mililitara mlijeka, 100 mililitara ulja, dvoje jaja, pola kockice svježek kvasca, oko 25 grama, pola kašikice soli i četiri kašikice šećera.

Za punjenje štrudle možete koristiti bilo koji džem, a najukusnija je štrudla sa džemom od šljiva, tradicionalnim bestiljem. Možete pomiješati i orahe sa cimetom i džemom od kajsije ili napraviti smjesu sa makom. Uglavnom nemojte da štedite na punjenju.

Za premaz štrudle prije pečenja trebat će vam jedno žumance i nekoliko kapi ulja.

Način pripreme:

U 250 mililitara mlakog mlijeka razmutite kvasac i dodajte mu kašiku šećera, pa ostavite da naraste oko 15 minuta.

U brašno dodajte tu smjesu mlijeka i kvasca, zatim jaja, ulje, šećer i so.

Zamijesite glatko tijesto. Sjedinjeno tijesto prekuhavajte još malo na pobrašnjenoj podlozi.

Podijelite na dva jednaka dijela, prekrijte krpom i ostavite 45 minuta da naraste.

Jufke istanjite što više možete a zatim cijelu površinu premažite džemom. Urolajte i stavite u tepsiju koju ste prethodno premazali uljem.

Zatim štrudlu premašite žumancetom sa nekoliko kapi ulja. Pecite oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Pečenu štrudlu poprskajte sa malo vode, prekrijte i ostavite da se malo ohladi. Možete je posuti kada se ohladi sa malo šećera u prahu, poslužujte toplu štrudlu, a i sutra će biti odlična uz čaj.