Policija u Berlinu otvorila je istragu protiv muzičara Rogera Watersa zbog sumnje u poticanje mržnje zbog kostima kojeg je nosio prošle sedmice prilikom nastupa u njemačkoj prijestolnici.

Portparol policije Martin Halweg rekao je za javni servis "Rbb" da su pokrenuli istragu nakon dokaza o spornom kostimu muzičara na koncertu 17. maja u Berlinu.

Fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju 79-godišnjeg suosnivača poznate rock grupe Pink Floyd kako simulira pucnjavu iz imitacije mitraljeza dok je bio odjeven u dugi crni kaput s crvenom trakom oko ruke.

Berlinska policija objavila je da je pokrenuta istraga zbog sumnje da bi kontekst kostima mogao predstavljati veličanje, opravdanje ili odobravanje nacističkog režima, odnosno remećenje javnog reda i mira.

Nakon što policijska istraga bude završena, slučaj će biti predan berlinskim tužiteljima koji će odlučiti da li će pokrenuti optužnicu.

Waters je izazvao bijes javnosti zbog svoje podrške pokretu BDS, koji poziva na bojkot i sankcije protiv Izraela, ali rock muzičar odbacuje optužbe za antisemitizam.

Vlasti u Frankfurtu u Njemačkoj pokušale su spriječiti koncert u tom gradu zakazan za 28. maj, ali je Waters taj pokušaj uspješno osporio na lokalnom sudu.

U Minhenu je također Gradsko vijeće objavilo da je istražilo mogućnosti zabrane koncerta, ali je zaključilo da zakonski nije moguće otkazati ugovor s organizatorom.

Prošle godine su neki njegovi nastupi otkazani jer su organizatori tvrdili da zauzima proruski stav kad je riječ o ratu u Ukrajini.

Pink Floyd je britanski rock bend osnovan u Londonu 1965. godine.

Izvor: Anadolija