navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Blagotvorno voće

Sve dobrobiti grožđa: Jača kosti i vid, čuva srce, regulira probavu

Primamljivog izgleda i neodoljivog okusa, grožđe je veoma hranjivo i izuzetno zdravo voće.

Objavljeno: 13.08.2020. u 11:35
get url
text

U bobicama grožđa kriju se vitamini A, B i C te velika količina minerala i hranjivih tvari, kao što su folna kiselina, enzimi, proteini, kalcij, magnezij, kalij, mangan, fosfor…

Dokazano je da grožđe povoljno utječe na zdravlje mnogih organa, pa nutricionisti preporučuju da ga uvrstite u prehranu. Na količinu jedino trebaju pripaziti dijabetičari, jer grožđe sadrži veće količine šećera:

Evo zbog čega biste ga trebali jesti:

Čuva zdravlje kostiju

Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih tvari kao što su bakar, željezo i mangan, a svi oni potrebni su za razvoj i čvrstoću kostiju.

Ako ćete redovno jesti grožđe spriječit ćete ili barem smanjiti probleme vezane sa starenjem, kao što su slabost kostiju, bolovi u zglobovima i osteoporoza.

Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

Sprečava nastanak astme

Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu jer je poprilično vodenasto voće, pa hidratizira, odnosno povećava vlagu u plućima te smanjuje napade astme.

Odlično protiv migrena

Boli vas glava? Umjesto tablete, pojedite grožđe.

Sok od grožđa kućni je lijek kojeg jednostavno morate imati u svojoj kuhinji. Trebali biste ga piti svako jutro, ali nemojte ga razblaživati vodom.

Štiti od bolesti srca

Grožđe povisuje nivo dušikovog oksida u krvi što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara.

Osim toga, antioksidansi prisutni u grožđu mogu spriječiti oksidaciju LDL holesterola (lošeg holesterola) koji blokira krvne žile i među glavnim je razlozima nastanka koronarnih bolesti srca - naziv za grupu bolesti koje nastaju zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije.

Isto tako, grožđe je bogat izvor fitohemikalija bioflavonoida - grupe biljnih pigmenata koji daju grožđu njegovu jarku boju.

Dvije glavne grupe bioflavonoida su resveratrol i kvercetin koji oslobađaju tijelo od štetnih radikala, šire krvne žile, čuvaju zdravlje srca i smanjuju oštećenje ćelija.

Regulira probavu

Grožđe se kvalificira kao laksativna hrana jer kožica bobica sadrži organsku kiselinu, šećer i celulozu - tvari koje pospješuju rad crijeva i otklanjaju zatvor. Isto tako odstranjuju suvišnu vodu iz tijela, uklanjaju štetne tvari iz organizma i vežu masne tvari na sebe, pa je grožđe zapravo idealno za jesenske dijete.

Zbog netopivih vlakana potiče redovnu probavu, ali trebali biste ga izbjegavati ako imate proljev.

Protiv umora

Ako ste na izmaku snaga, pojedite koju bobica grožđa.

Crno grožđe sadrži željezo i minerale važne za stvaranje crvenih krvnih ćelija, pa time sprečava anemiju.

Pošto je kod anemije karakterističan nedostatak željeza, konzumacijom grožđa dobit ćete potrebnu količinu željeza i minerala.

Nedostatak željeza isto tako može umoriti i dekoncentrirati jer je željezo esencijalni mineral koji utječe na brojne tjelesne funkcije.

Jača vid

Redovna konzumacija grožđa pozitivno utječe na zdravlje očiju jer štiti mrežnicu oka od propadanja te smanjuje rizik od nastanka žute pjege. To je najčešći uzrok sljepoće kod osoba starijih od 50 godina, a prate je zamućeni vid i iskrivljena slika.

Naučnici su u istraživanju otkrili kako su antioksidansi u grožđu i do 50 puta jači nego u vitaminu E i 20 puta jači nego u vitaminu C.

Zbog toga je grožđe izvrsna zaštita kod oštećenja retine.