Volite hrskave pečene krompire, ali rijetko vam uspiju i još rjeđe "naletite" na takve kad jedete izvan kuće?

E pa, sada biste ih mogli jesti češće jer je amaterska kuharica Jessica iz Australije na Facebooku podijelila tajni recept prema kojem će pečeni krompirići baš uvijek ispasti besprijekorni i hrskavi.

Kreatorica recepta je njena svekrva, ali nema veze.

Jessica hvali majku svog muža i njene krompiriće i objašnjava njenu metodu pripreme korak po korak te naglašava da su za uspjeh presudni - viljuška i cjediljka.

Osim njih i, naravno, krompira, i to bijelih, potrebni su vam samo biljno ulje ili pačija mast, so i biber.

Vrijeme pripreme je, piše Jessica, oko sat i po, ali vrijedi svake minute, jer samo će lagana priprema osigurati njihovu „epsku“ hrskavost i odličan okus.

Pogledajte korak po korak šta ona i njena svekrva savjetuju:

1. korak: krompire ogulite i prerežite na polovime.

2. korak: kuhajte ih na ringli oko 20 minuta da omekšaju.

3. korak: izbockajte polovine krompira viljuškom da dodatno omekšaju. U pleh za pečenje ulijte biljno ulje ili stavite pačiju mast, pa zagrijavajte u rerni.

4. korak: polovine krompira dobro protresite u cjediljci, kako bi im površina postala neravna. Upravo zahvaljujući tome bit će hrskavi.

5. korak: posolite i pobiberite krompire te ih stavite na vruću masnoću u pleh za pečenje. Pazite da se ne opečete.

6. korak: pecite ih na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta na jednoj strani, zatim ih okrenite i pecite još toliko na drugoj strani.

Za uspjeh i hrskavost ključni su bockanje viljuškom, lupanje u cjediljci i začinjanje uljem, solju i biberom, ističe Jessica koja je za predstavljeni recept dobila stotine pohvala.