Jesenja trpeza podrazumijeva nešto "jača" i kaloričnija jela. Vrijeme je za povratak gustih čorbi, paprikaša i gulaša na naše jelovnike, nakon laganih bistrih supica i ljetnih salata.

Kod domaćica je nepisano pravilo da svako jelo ne treba počinjati pripremati bez par glavica crnog luka. I zaista, sva tradicionalna jela upravo počinju dinstanjem crnog luka.

Uprženi luk daje posebnu aromu i šmek svakom jelu, jer čim ga u čorbi, varivu ili gulašu nema dovoljno, to će se odmah osjetiti, a da bi vam jelo bilo ukusnije, postoji provjereni trik profesionalnih kuhara koji kod prvog stepena kuhanja čini veliku razliku.

Naime, kada dinstate luk, baš tik kada omekša i dobije staklastu boju, dodajte mu kašičicu ili dvije suhog biljnog začina. Luk će se pomiješati sa začinom, ukusi će se spojiti i dobit ćete sjajnu podlogu za bilo koje kuhano jelo. Ovako začinjenom luku dodajte meso ili neko drugo povrće i vidjećete koliko ovaj mali trik čini veliku promjenu u ukusu kompletnog jela.