navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Vakcina protiv COVID-19 utječe na menstrualni ciklus, evo i kako

Nova međunarodna studija otkriva da neke žene mogu doživjeti blagu, privremenu promjenu u dužini svog mjesečnog menstrualnog ciklusa nakon vakcinacije protiv COVID-19.

Objavljeno: 30.09.2022. u 08:22
get url
text

Studija, koju je vodila kliničarka-naučnica sa Univerziteta Oregon Health & Science University Alison Edelman, M.D., MPH i koja je objavljena u časopisu BMJ Medicine, temelji se na prethodnom radu istog istraživačkog tima koji je prvi identificirao povezanost između vakcine protiv virusa COVID-19 i promjene menstrualnog ciklusa.

Njihovo početno istraživanje uključivalo je podatke pojedinaca unutar SAD-a, ali je i proširena na veću i geografski raznoliku populaciju koja prima širi raspon tipova vakcina.

Poenta je bila i sagledati menstrualne cikluse nakon primanja vakcine kako bi vidjeli koliko je vremena potrebno za rješavanje bilo kakvih promjena.

Prema istraživanju, vakcinacija protiv koronavirusa može promijeniti vrijeme kada dobijate menstruaciju, a za većinu žena učinak je bio privremen.

Nedugo nakon lansiranja vakcine protiv koronavirusa, žene širom svijeta počele su objavljivati na društvenim mrežama o čudnoj nuspojavi: promjenama menstrualnog ciklusa.

Upravo je to potvrdila i ova studija, objavljena u utorak u British Medical Journalu.

Podaci za studiju preuzeti su iz popularne aplikacije za praćenje menstruacije pod nazivom Natural Cycles i uključivali su ljude iz cijelog svijeta, no većina je bila iz Sjeverne Amerike, Velike Britanije i Evrope.

Istraživači su koristili "deidentificirane" podatke iz aplikacije kako bi uporedili menstrualne cikluse među 14.936 sudionica koje su bile vakcinisane i njih 4.686 koje nisu.

Podaci su pokazali da je vakcinisanim osobama menstruacija u prosjeku kasnila 0,71 dan nakon prve doze vakcine.

Međutim, osobe koje su primile dvije vakcine unutar jednog menstrualnog ciklusa imale su veće poremećaje.

U ovoj grupi prosječno povećanje dužine ciklusa bilo je četiri dana, a 13 posto doživjelo je kašnjenje od osam dana ili više, u poređenju s pet posto u kontrolnoj grupi.

Istraživači ne znaju tačno zašto se čini da vakcine utječu na menstrualne cikluse, ali Alison Edelman, profesorica ginekologije i opstetricije koja je vodila studiju, rekla je da su imunološki i reproduktivni sistem povezani i da upala ili jak imunološki odgovor mogu izazvati menstrualne fluktuacije.

Uz to, sada se ženama mogu dati upute i informacije u vezi s tim šta očekivati s menstrualnim ciklusom nakon vakcinacije.

Ipak, činjenica je da su žene frustrirane i nezadovoljne samom činjenicom što nisu upozorene na moguće nuspojave ili što nisu provedena dodatna istraživanja prije nego što je vakcina puštena u javnost.