navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci za trening

Vježba za sve mišiće: Evo zašto će vam tijelo biti zahvalno ako češće izvodite plank

Trbušnjaci su najpoznatija vježba za jačanje tog dijela tijela, no ne i najučinkovitija. Vježba koja najbolje utječe na jačanje gotovo svih mišića na tijelu, prema riječima stručnjaka za trening, je plank.

Objavljeno: 17.06.2021. u 08:50
get url
text

Plank nije nimalo jednostavna vježba, no za dobre rezultate isplati se svaka kapljica znoja.

Ono što je u planku najteže je zadržavanje položaja. Postoje brojne šale na račun zahtjevnosti ove vježbe, a jedna od najpopularnijih je - "misliš da minuta brzo prođe, isprobaj plank" i mnogi će reći da je sasvim legitimna.

Kako izvođenje planka utječe na tijelo

Osim što će vam ojačati mišići i što će vam se poboljšati samopouzdanje, izvođenjem planka poboljšat ćete držanje tijela i povećati fleksibilnost, smanjit ćete rizik povreda leđa i kičme, metabolizam će vam se ubrzati, ravnoteža popraviti, a poboljšat će vam se i mentalno zdravlje.

Iako je klasičan plank izvrsna i sveobuhvatna vježba, više je vrsta, a na vama je da odaberete najprikladniju za sebe.

Klasični plank

Klasični plank izvodi se tako da se u početnoj poziciji laktovima i nožnim prstima postavimo na tlo. Trup držimo ravno i stabilno, a cijelo tijelo mora biti položeno u jednoj ravnoj liniji od uha do prsta.

Glavu držimo opušteno, a pogled usmjeren prema tlu. Za početak je dovoljno da se u poziciji planka ostane 10 sekundi, a postepeno produžujemo vrijeme na 30, 45, 60 sekundi i više.

Želite li još zahtjevniju vježbu, prilikom izvođenja planka podignite jednu ruku ili nogu - ili pak suprotnu ruku i suprotnu nogu. Trbušne mišiće držite napetim i nemojte dopustiti trbuhu da padne, kao ni bokovima da se podignu.

I ono najvažnije - ne zaboravite disati.