Cvjetovi zove ili bazge se upravo u ovo proljetno vrijeme mogu brati i od njih praviti sok, sirup, čaj. Ljekovitost ove biljke je nadaleko poznata.

Čaj od cvijetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme. Zatim, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja.

Naročito je značajna upotreba zove kod snižavanje tjelesne teperature, jer podstiče rad znojnih žlijezda, a djeluje i kao diuretik.

Zova se koristi kod svih virusnih infekcija.

U Njemačkoj se prave jogurti sa plodovima i cvjetovima zove, a u Italiji i Austriji cvjetovi zove se kuhaju ili prže, a potom posipaju šećerom u prahu ili cimetom, te se tako služe kao deserti.

Sirup od zove

Sastojci:

20 cvjetova zove, litar vode, 800 g šećera, sok od jednog limuna 

Priprema:

U litru hladne vode potopiti 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera i sok od jednog limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Sirup se pije razrijeđen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu vodu za pripremu soka.