navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stop dijeti

Za prste polizati: Recept za kakao-šnite s kremom od kokosa i bijele čokolade

Ljubiteljima kokosa nikad nije dosta recepata u kojima vlada njegov poseban i aromatičan okus. Danas vam donosimo recept za ukusne kakao-šnite s mekanim biskvitom i sjajnom kremom od kokosa i bijele čokolade koje će vas sigurno oduševiti.

Objavljeno: 31.05.2021. u 10:42
get url
text

BISKVIT:

- 3 jaja srednje veličine
- 150 grama brašna
- 100 grama šećera u prahu
- 100 grama maslaca sobne temperature
- 3 kašike kakao-praha
- 1 mala kašika praška za pecivo

KREMA OD KOKOSA I BIJELE ČOKOLADE:

- 400 grama bijele čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja za ganache
- 100 grama sitno mljevenog kokosa
- 100 ml slatkog vrhnja za kremu

GANACHE:

- 100 grama tamne čokolade
- 100 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:

1. U jednoj posudi pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugu posudu ubacite šećer i maslac sobne temperature te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim u nju ubacujte jedno po jedno jaje i nakon svakog jajeta dobro miksajte dok se ono ne poveže s ostatkom smjese. Na kraju dodajte mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo te ručno sve sjedinite.

2. Smjesu rasporedite po protvanu koji ste prethodno namazali maslacem i posuli s oštrim brašnom te stavite u peć zagrijanu na 180 stepeni. Pecite oko 20-25 minuta, ovisno o jačini peći ili sve dok se rubovi biskvita ne odvoje od protvana.Testirajte je li biskvit pečen umetanjem čačkalice u sredinu – ako na njoj nema mokrih ostataka tijesta biskvit je pečen.

3. Dok se biskvit hladi, pripremite ganache od bijele čokolade. Izlomite je na kockice i stavite u posudu, a 300 ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja. Prelijte ga preko čokolade, ostavite da stoji pet minuta i zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Kada se ganache ohladi, ubacite u njega kokos i na kraju izmiksajte šlag od 100 ml slatkog vrhnja i njega lagano umiješajte u ostatak smjese.

4. Pripremite ganache od tamne čokolade na isti način kao i onaj od bijele. Izlomite čokoladu i prelijte je sa 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja. Pustite da stoji pet minuta, miješajte dok ne dobijete sjajnu smjesu i pustite da se malo ohladi i stvrdne.

Za to vrijeme na ohlađeni biskvit rasporedite kremu od bijele čokolade i kokosa. Zatim preko nje prelijte ganache od tamne čokolade. Kolač zatim stavite u frižider na nekoliko sati.