navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Predlažemo

Za ručak ili večeru, odlučite sami: Rustikalna galetta sa gljivama i kozijim sirom

Rustikalna, bogata i aromatična, ova galetta od šampinjona i shiitake gljiva s kozijim sirom jelo je u kojemu će uživati baš svi. Možete je je pripremiti za ručak, večeru, ili pak za neku posebnu priliku. 

Objavljeno: 06.12.2022. u 13:03
get url
text

Potrebni sastojci: 150 g brašna, pola kašičice soli, 115 g maslaca, 60 g kiselog vrhnja, dvije kašičice limunovog soka, 60 ml ledene vode, kašika maslinovog ulja, 450 g šampinjona narezanih na tanko, 220 g shiitake gljiva, narezanih na tanko, kašika maslaca, pola glavice luka nasjeckanog na sitno, četiri veća česna bijelog luka nasjeckana, četiri grančica svježe majčine dušice, grančica svježeg ruzmarina, pola kašičice soli, 0.25 kašičice bibera, 45 g kozijeg sira, jedno veće jaje, kašičica mlijeka.

Postupak pripreme:

Pripreme tijesto - pomiješajte brašno i pola kašičice soli u posudi, a zatim dodajte maslac narezan na kockice. Promiješajte i rukama odvajajte sve komadiće. Prestanite miješati kada komadići maslaca budu veličine malog graška.

U posebnoj posudi umutite kiselo vrhnje, limunov sok i ledenu vodu. Napravi udubinu u mješavini brašna i dodajte mokre sastojke. Miješajte drvenom kašikom dok se sve ne sjedini, a zatim tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rukama nježno mijesite tijesto, stavite ga na veći tanjir ili pladanj, pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider na minimalno sat vremena.

Za dil od gljiva, zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a zatim gljive i ravnomjerno rasporedite po tavi. Dinstajte gljive miješajući otprilike svake minute dok ne oslobode vlagu i dok se ne stisnu, otprilike četiri do šest minuta. Lagano začinite solju i biberom.

Dodajte kašiku maslaca i ostavite da se malo otopi. Zatim dodajte luk, majčinu dušicu i grančicu ruzmarina. Kuhajte često miješajući tri do pet minuta.
Dodaj bijeli luk i kuhajte još minutu.

Fil od gljiva prebacite u zdjelu ili tanjir da se ohladi. Smjesu ostavite na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu pomiješajte jaje i mlijeko u maloj posudi i ostavite sa strane.

Kad se fil od gljiva ohladi zagrijte rernu na 200 stepeni s rešetkom u sredini. Tijesto izvadite iz frižidera i lagano ga pospite brašnom.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte ga u okrugli oblik i stavite u pleh za pečenje koji ste prethodno namastili ili ga obložili papirom za pečenje.

Izmrvite koziji sir, dodajte ga ohlađenom filu od gljiva (izbacite grančice majčine dušice i ruzmarina ako ste ih koristili) i lagano promiješajte. Zatim fil stavite na razvaljano tijesto i ravnomjerno ga rasporedite po sredini ostavljajući rubove praznima, a zatim rubove tijesta presavijte preko gljiva te ih premažite smjesom od jaja i mlijeka.

Pecite 35-40 minuta ili dok korica ne dobije zlatnosmeđu boju. Stavite na rešetku za hlađenje i ostavite da se ohladi pet do 10 minuta prije rezanja i posluživanja.

Poslužite vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.

Savjet: šampinjone i shiitake gljive možete zamijeniti ili kombinirati sa vrganjima ili bukovačama, a koziji sir sa feta sirom.