navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ stručnjaka

Zašto se pojavljuje "grba" u gornjem dijelu leđa i koje vježbe pomažu

Grba na vratu ili takozvana udovička grba može se razviti i kod muškaraca i kod žena. Taj nadimak dobila je po blago zaobljenoj grbi koja se može vidjeti u gornjem dijelu leđa.

Objavljeno: 15.01.2023. u 20:12
get url
text
Leđa, problemi

Ovo stanje, koje ljekari nazivaju kifozom, rezultat je hroničnog naginjanja prema naprijed, položaja koji je prečest u "svijetu ekrana" i drugih pametnih uređaja. S vremenom, navika lošeg držanja može uzrokovati razvoj abnormalne krivulje gornjih kralješaka i nakupljanje tkiva u donjem dijelu vrata.

Stručnjaci kažu kako je loše držanje njačešći uzrok grbe na vratu.

Ostali mogući uzroci uključuju:  

Osteoporoza

Bol vas "tjera" da spustite glavu naprijed više nego što je normalno, a zatim je povučete prema nazad i prema gore da biste vidjeli naprijed. Te dvije stvari uzrokuju izbočinu u gornjem dijelu leđa.

Grba na leđima se obično pojavljuje oko srednjih godina.

- Općenito je potrebno neko vrijeme da se razvije jer se radi o dugotrajnom slabljenju torakalnih mišića ekstenzora - kažu stručnjaci.

Kako spriječiti grbu na vratu?

- Ako ste uvijek pognuti naprijed, to je dodatna težina koja povlači i opterećuje leđa. Ta krivulja prema naprijed je loša za diskove i povećava rizik od problema s diskovima i umara vrat. Može uzrokovati bol u gornjem i donjem dijelu leđa, a posljedično i s nogama - kaže stručnjak za kičmu, ljekar Fredrick Wilson.

U videu u nastavku pogledajte vježbe koje preporučuje fizioterapeutkinja Kristina Kehoe, možete ih isprobati kod kuće kako biste umanjili grbu na leđima.