Zbog medijske popularizacije, sve se više ljudi "odlučuje" na biljnu prehranu iz različitih razloga, piše washingtonpost.com.
Osim što je biljna hrana iznimno zdrava za organizam, dobro je na umu imati i da je meso dosta skuplje, pa na hrani možete i uštedjeti.
Biljna prehrana je prehrana kod koje većina nutrijenata dolazi iz voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, ulja, žitarica, mahunarki i graha.
U nastavku pročitajte pet savjeta kako da vam prijelaz na biljnu prehranu bude što lakši.
Budite fleksibilni
Ne morate potpuno izbaciti meso iz prehrane, možete do uštede i dobrobiti za zdravlje ako jednostavno jedete manje mesa. To bi značilo da ćete jesti većinu vremena biljne namirnice i nekoliko puta sedmično jesti meso.
Začinite tofu
Tofu ili "sir od soje", svježi je proizvod dobijen koagulacijom sojinog mlijeka pomoću koagulanta (limunovog soka, nigarija ili kalcijevog sulfata). Tofu se u trgovinama može pronaći u različitim varijantama, poput svježeg tofua, svilenog tofua (izvrstan za kolače i kreme), dimljenog i mariniranog, pa čak i u obliku tofuneze i namaza te salame i kobasica.
Osvježite jelovnik
Slanutak je odličan u humusu, a crni grah za supu, ali miješani grah daje i više okusa, tekstura i boja jelu. Potražite takve namirnice kod lokalnih proizvođača gdje mogu biti i malo jeftiniji. Ukratko, dodajte neke nove namirnice obrocima kako biste svaki dan jeli raznoliko.
Isprobajte zamjene za meso
Ako vam grahorice i tofu nisi ni prvi ni posljednji izbor, puno je namirnica koje možete isprobati.
Postoji i "meso" koje se pravi od bilja, a neke kažu stvarno imaju okus i teksturu mesa. Isto tako postoji puno portala i stručnjaka koji o ovoj temi govore na društvenim mrežama, a koji vam mogu pomoći da naučite kako dodati okuse, razne umake i začine namirnicama.
Koristite umami
Naziv potječe iz japanskog jezika, a u slobodnom prijevodu najčešće se navodi kao "ukusan", "slastan", "tečan". Teško ga je doslovno opisati jer označava osjećaj potpunosti okusa i užitka u jelu, ali se kaže da je on ustvari peti okus.
Umak od paradajza, soja sos, gljive i miso su umami hrana, a mogu se koristiti u pripremi raznih jela ili marinada. Začinima možete okus dodatno obogatiti.
Namirnice koje su baza prehrane bez mesa:
- Voće: bobičasto voće, agrumi, kruške, breskve, ananas, banane...
- Povrće: kelj, špinat, paradajz, brokula, karfiol, mrkva, šparoge, paprika...
- Škrobno povrće: krompir, batat, muškatna tikva...
- Cjelovite žitarice: smeđa riža, zob, kvinoja, integralna tjestenina, ječam...
- Zdrave masti: avokado, maslinovo ulje, kokosovo, ulje tikve...
- Mahunarke: grašak, slanutak, leća, kikiriki, crni grah...
- Sjemenke i orašasti plodovi: bademi, indijski oraščići, makadamija, sjemenke tikve, sjemenke suncokreta, prirodni maslac od kikirikija, tahini...
- Nezaslađeno biljno mlijeko: kokosovo mlijeko, bademovo, mlijeko od indijskih oraščića...
- Bilje i začini: bosiljak, ruzmarin, kurkuma, curry, crni biber, so...
- Biljni proteini: tofu, tempeh, biljni izvori proteina ili praškovi bez dodanog šećera ili umjetnih sastojaka.