Prema novoj preglednoj studiji, med je bolji za liječenje grlobolje, začepljenog nosa i kašlja od konvencionalnih lijekova, uključujući antibiotike.

Med se već hiljadama godina tradicionalno koristi pri ublažavanju navedenih simptoma te je dokazano da ima antibiotska svojstva. Također, može pomoći u zacjeljivanju rana jer njegova visoka viskoznost stvara zaštitnu barijeru koja sprječava nastanak infekcija.

Med je također jeftin, lako dostupan i gotovo da nema nuspojava, piše Sky News.

Međutim, do sada nije napravljena opsežnija naučna analiza njegove učinkovitosti kao lijeka za infekcije gornjih dišnih putova (URTI).

Naučnici sa Univerziteta Oxford pregledali su baze podataka relevantnih studija koje su uspoređivale efikasnost meda ili pripravka s medom i standardnih ​​modernih lijekova, kao što su antihistaminici, ekspektoransi, sredstva za ublažavanje kašlja i lijekovi protiv bolova.

Analizirali su rezultate 14 kliničkih ispitivanja u kojima je sudjelovao 1.761 ispitanik različitih dobnih skupina. Pokazalo se da je med bio učinkovitiji od uobičajenih lijekova, pogotovo pri suzbijanju kašlja.

Dvije studije pokazale su da su simptomi trajali jedan do dva dana kraće kod onih sudionika koji su se liječili medom.

Autori pregledne studije napisali su u časopisu BMJ Evidence Based Medicine kako su "infekcije gornjih dišnih putova najčešći razlog za propisivanje antibiotika“

- Budući da je većina URTI-ja virusna, propisivanje antibiotika je neučinkovito i neprikladno - kazali su i zaključili kako je "med jeftin, pristupačan i bez štetnih nuspojava“.

Naučnici koji su napravili preglednu studiju upozorili su kako nisu svi proizvodi s medom identični i jednako efikasni.

Također su napomenuli da su samo dvije analizirane studije uključivale placebo kontrolnu grupu i da je za zaključke potrebno provesti daljnja istraživanja.

Pregledna studija naziva Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis objavljena je u časopisu BMJ Evidence Based Medicine.

Izvor: Sky News/Index