open-navfaktor-logo
search
Medicinski fenomen
Majka rekorderka rodila čak 69 djece
Da su tabloidi postojali u 18. stoljeću, sigurno bi poludjeli za porodicom ruskog seljaka Fjodora Vasiljeva, jer je njegova prva supruga (čije je ime nepoznato), navodno rodila najviše djece na svijetu.
26.08.2018. u 15:12
get url
text

Prema podacima lokalnog manastira, koji su se zatim slali vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je između 1725. i 1765. godine čak 16 pari blizanaca, sedam puta trojke i četiri puta četvorke. Preživjela je dakle ukupno 27 poroda, te je rodila čak 69 djece.

- To zvuči fantastično. Mislim, 69 djece? Dajte, molim vas! - komentar je Jamesa Segarsa, direktora Odjela za reproduktivnu nauku i istraživanje ženskog zdravlja na fakultetu Johns Hopkins. Postavlja se stoga pitanje postoje li ograničenja kad je riječ o tome koliko djece žena može prirodnim putem začeti i roditi? A savremena nauka tvrdi da je, bar u teoriji, brojka veća nego što biste ikad pomislili.

Matematički gledano, lako je moguće iznijeti 27 trudnoća tokom 40 godina. Pogotovo ako uzmete u obzir da trudnoće s trojkama i četvorkama obično traju malo kraće od devet mjeseci. To bi značilo da je tokom 40 godina, gospođa Vasiljev njih čak 18 provela u drugom stanju, što je manje od polovice vremena. Ali je li to ostvarivo u stvarnosti, sasvim je druga priča.

Za početak, je li uspjela biti plodna tokom tolikog razdoblja? Žene dobivaju prvu menstruaciju s 15 godina (zanemarite koliko se to danas pomaknulo, pričamo o 18. stoljeću), a ovuliraju dokle god imaju dovoljnu zalihu jajnih stanica, koje obično nestaju oko 51. godine. Doduše, i prije 50. rođendana, njihova plodnost opada, te je "šansa za začećem, po cikusu, kod 45-godišnjakinje tek jedan posto mjesečno", tvrdi profesorica sa Stanforda, Valerie Baker.