open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
Masterchefovi iz Puglie oduševili tradicionalnim italijanskim specijalitetima u Mercatoru
U okviru završnice projekta "Sedmica italijanske kuhinje" u Mercatoru Ložionička u Sarajevu je održan prijem Nj. e. Marca Di Ruzze, italijanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, te je uz bogat sadržaj za posjetioce prezentirana tradicionalna italijanska kuhinja, a ujedno i segmenti italijanske kulture i tradicije.
21.11.2022. u 12:20
get url
text

- Veoma smo sretni što je i ove godine Italijanska ambasada u Sarajevu, zajedno sa Agencijom ICE nadležnom za Bosnu i Hercegovinu, obnovila svoje čvrsto partnerstvo sa Mercator grupom u okviru "Sedmice italijanske kuhinje u BiH". Kao što znate, ovo je jedna od najpraćenijih i najomiljenijih revija bosanskohercegovačke javnosti, od onih koje svake godine organizujemo u cilju promocije italijanske kulture i italijanskog načina života u BiH.

Za nas Italijane, gastronomija nije samo uživanje u dobroj hrani već je sinonim za kulturu, historiju i umjetnost, ona znači otkrivanje teritorija, povezivanje ljudi, prevladavanje barijera i podjela, spajanje tradicije i inovacije s maštom i kreativnošću. Veliki protagonist ove godine je regija Puglia, sa juga Italije, koja savršeno spaja prekrasne ljepote tog teritorija s jednako izvanrednom i raznolikom kulinarskom ponudom – izjavio je Marco Di Ruzza, italijanski ambasador u BiH.

Sedmica italijanske kuhinje održava se u periodu od 14. 11. do 20. 11. u većini evropskih zemalja, a u okviru manifestacije koju Ambasada Italije organizuje u Bosni i Hercegovini sa raznovrsnim i bogatim programom, posebno mjesto zauzima Mercator gdje je već četvrtu godinu zaredom upriličeno niz aktivnosti u duhu Italije.

- Zadovoljstvo mi je da se naše partnerstvo sa Ambasadom Italije nastavlja i ove godine, te da smo imali čast danas ugostiti Nj. e. Marca Di Ruzzu, italijanskog ambasadora u BiH. Vjerujem da smo zahvaljujući visokim standardima brenda Mercator uspjeli kroz ovaj projekat adekvatno prezentirati najbolje što nudi tradicionalna italijanska kuhinja, te sam siguran da je današnji događaj ponudio svim posjetiocima zanimljiv susret sa segmentima italijanske kulture i tradicije u kojima smo svi zajedno uživali – izjavio je Haris Arnautović, rukovodilac marketing službe Mercatora.

Zvanični prijem upotpunili su zvuci italijanskih arija u izvođenju sopranistica sarajevskog Narodnog pozorišta Aide Čorbadžić i Melise Hajrulahović. Vrhunac događaja je bio kulinarski show masterchefova iz Puglie koji su doputovali u Sarajevo kako bi svim posjetiteljima i zaljubljenicima u italijanske okuse ponudili užitak kušanja tradicionalanih italijanskih specijaliteta. Mercator je u sklopu ovog projekta pripremio posebnu ponudu izvornih italijanskih proizvoda, kao i promocije i degustacije italijanskih proizvoda. Najmlađi posjetioci Mercatora uživali su u kreiranju i izradi suvenira u znaku Italije.

Posebnu čar "Sedmici italijanske kuhinje" u Mercatoru ove godine dala je nagradna igra u sklopu koje će dvoje najsretnijih kupaca osvojiti putovanje za dvije osobe u Rim na spektakularni doček Nove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.