navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdrave poslastice

Prema receptu doktorice i nutricionistice: Pripremite kolač s mrkvom bez šećera

Kolač od mrkve omiljena je poslastica mnogima, prije svega zbog lijepog okusa i mirisa, ali i činjece da su ovakve slastice vrlo zdrave, naročito ako vodite računa kako ga pripremate.

Objavljeno: 20.02.2023. u 16:20
get url
text

U mnoštvu recepata za ovaj kolač izabrali smo onaj Safije Softić-Namas, doktorice i nutricionistice.

- Ja sam ga zasladila hurmama umjesto šećera. I ovako bude sasvim dovoljno sladak, a hurme imaju mnoge korisne sastojke za naš organizam – kaže dr. Softić-Namas.

Količina je za osam kolača veličine koja je prikazana na slici. Ako koristite manje krugove za rezanje kore, dobit ćete više kolača.

Potrebni sastojci za koru: četiri jaja, 50 g maslaca, 70 g biljnog ulja, sok od dvije srednje narandže, dvije šolje brašna po želji, jedan prašak za pecivo plus jedna kašičica sode bikarbone, kašika cimeta, četiri do pet izrendanih mrkvi, 200 grama hurmi, 100 grama lješnika.

Sastojci za kremu: 500 grama krem-sira, 100 grama tečnog meda, aroma vanilije, sok od pola narandže i pola limuna.

Za posipanje: suhe brusnice, pečeni lješnik i limeta.

Postupak pripreme:

Očišćene hurme prelijte narandžinom sokom. Isjeckajte u blenderu. Tome dodajite jaja i izblendajte da se sjedini. To će biti vlažna smjesa.

Posebno pomiješajte brašno, prašak, sodu bikarbonu, cimet i usitnjene lješnike.

Sipajte vlažnu u suhu smjesu i izmiješajte da se sastojci ravnomijerno rasporede. Tome dodajte sitno izrendanu mrkvu i opet izmiješajte.

Veliki četvrtasti pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pleh i špatulom je ravnomijerno rasporedite.

Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata. Izvadite iz rerne i ohladite.

Dok se kora hladi umiksajte sastojke za kremu i stavite je u frižider da se stegne.

Kada je kora hladna izrežite je okruglim oblikom na 16 krugova. Na osam krugova dodajte kašiku kreme, poklopite ostalim krugovima, ponovo dodajte po kašiku kreme.

Pospite usitnjenim lješnicima i brusnicama te ukrasite izrendanom korom limete.

Ostatke kore usitnine prstima, ubacite u preostalu kremu, dodajte još usitnjenih lješnika.

Smjesu dobro izmiješajte i od nje napravite kuglice. Tako ćete dobiti slatkiš lijepog okusa, a ujedno ćete iskorisiti ostatke kore.

- Kolač možete pripremati u raznim oblicima, ne morate praviti u obliku valjaka. Možete koru prepoloviti uzduž i slagati slojeve kao što je opisano. Također, možete napraviti koru u jednu manju tepsiju i samo odozgo premazati kremom. U tom slučaju ćete morati peći nešto duže zbog debljine kore – kaže dr. Softić-Namas na svom blogu Doktorica sa oklagijom.