open-navfaktor-logo
search
Zmaj o svemu
Ahmedhodžić nahvalio Džeku, otkrio ko je "kriv" što igra za BiH, Muamer ga vodio da klanja
Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj četvrti u Rosengardu.
06.06.2023. u 22:20
get url
text

Švedskim poligonima sa pet godina šutirao je loptu sa vršnjacima u bh. dresu Edina Džeke, a danas dijeli svlačionicu sa Dijamantom i uveseljava Bosnu i Hercegovinu.

Kamp FSBiH je prošao, ali su rekli da ima vremena za njega. Omladinski pogoni Malmea bili su njegova početna baza, a onda se kao 15-godišnjak čeličio u Nottingham Forestu.

Vratio se ubrzo s Otoka matičnom klubu i pokazao svoju pravu snagu u seniorskom timu Malmea. Uslijedile su posudbe u Hobro i Bordeaux, a danas je član novog premijerligaša Engleske Sheffield Uniteda.

Prošao je sve omladinske selekcije Švedske, igrao i za A selekciju, ali se na kraju odlučio za dres Bosne i Hercegovine jer kako kaže: "U srcu sam osjetio da je Bosna i Hercegovina pravi izbor...".

Ubrzo je postao miljenik navijača i sada je najskuplji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Njegova tržišna vrijednost na Transfermarktu iznosi 20 miliona eura.

Proteklih dana boravio je u Sarajevu da izvadi bh. pasoš sinu Isaku, a u razgovoru za N1 govorio je o mnogim temama.

- Prethodnih dana sam "ganjao" papire. CIPS, matični broj i sve ove ne znam papire. Moramo sam ići u četiri do pet različitih mjesta da bih završio to. Nisam imao priliku da odmaram malo prije okupljanja. Papirologija će ubrzo biti gotova i moramo malo sačekati da Isak i službeno bude državljanin BiH - kazao je Ahmedhodžić za N1 otkrivši kako je biti otac:

- To je najbolji osjećaj. Ja nikada ne plačem, ali kada se rodio sin, nisam mogao da ne plačem. Moje emocije pokazuju da je to nešto najbolje što sam ikada uradio i doživio u životu.

Da li će Isak Ahmedhodžić očevim stopama u dresu Edina Džeke?

- Ako Bog da u budućnosti da bude bolji od mene, Džeke i svih nas.

Da li Vam imponuje sada, kada konstantno prilaze Bosanci i Hercegovci kako bi se fotografisali s Vama?

- To je novo za mene u Bosni. Prije kada sam šetao u Bosni, ništa. Sve je bilo privatno. Ali sada kada sam prošetao čaršijom u Sarajevu, to mi je baš lijepo da se dešava, što mogu biti uzor drugima.

Vidjeli smo zanimljivu fotografiju iz djetinjstva, gdje držiš zastavu BiH u dresu Edina Džeke, a iza je poster na zidu Lionela Messija?

- Sjećam se kada sam išao u školu, kada smo se trebali formalno fotografisati. Svi su imali dobru odjeću, a ja sam bio u Džekinom dresu Manchester Cityja. Svi su imali školske uspomene u takvoj odjeći, a ja u dresu Edina Džeke. Neki su se smijali, drugi su rekli tako treba.

Niste imali novca koliko imate sada. Želite biti uzor mladima, ali ističete da novac i luskuz ne trebaju biti u prvom planu? Šta želite prikazati mladima?

- Ne volim da ističem na društvenim mrežama šta imam. Radije bih pokazao kako sam došao do svega toga što imam danas. Malo sam privatan. Novac mi nikada nije bio prioritet. Volim fudbal. Sjećam se kada sam bio mali, nisam imao puno. Babo i mama su se trudili da imamo šta su i drugi imali. Imali smo PlayStation i iPhone, ali ponekad nismo imali novac za hranu.

Znam ja kako je i ne imati. Zato ne volim da pokazujem materijalne stvari. Ja sam jednostavan. Ja igram FIFA-u kada dođem kući, obični ljudi mi pišu i pitaju koji klub odaberem. Uživam u malim stvarim. Čitav život dođem s treninga i upalim FIFA-u. Supruga ne voli da to radim. Sada FIFA trpi, imam drugi prioritet - sina.

Kako je bilo doći od neimaštine do toga da danas roditeljima možete osigurati sve što požele? Rekli ste majci da više ne mora raditi?

- To je nešto naljepše što mogu uraditi za njih. Najbolje što sam uradio. Sjećam se kada sam bio mali, babo mi je rekao: "Ne možeš igrati igrice na kompjuteru, ukoliko ne odradiš trening". Ja sam morao nekada trenirati, iako sam bio umoran. On me tjerao da radim. Trudio sam se puno. Kad sam imao 16 godina, morao sam otići sam u Englesku i upoznao sam druga iz Francuske. Život u Engleskoj nije lak. Tjerali su me da trčim.

Razgovarate li sa Džekom? Koliko Edin pomaže mladim momcima?

- On je najbolji lider kojeg sam ikada imao. Veliki gospodin. Sjećam se prvi put kada sam došao, zagrlio me je, rekao je meni i Dennisu Hadžikaduniću: "Vi ćete nas odvesti na Svjetsko prvenstvo". Ali izgubili smo od Sjeverne Irske i još sam razočaran. Osjećam da sam mu dužan jedno Evropsko prvenstvo.

Ko je najzaslužniji što ste zaigrali za BiH?

- Misimović, to je jednostavan odgovor. S njim sam imao prvi kontakt. Pričao sam s njim o BiH. Pitao me je hoću li igrati za BiH, odgovorio sam - da.

Nikada niste zaboravili drugove iz djetinjstva u Švedskoj?

- Jedan od mojih najboljih drugova je iz Sandžaka. Zove se Muamer. Oni su živjeli blizu nas, njegova familija, bili su naše komšije. Njegova familija je kao moja. Družili smo se svaki dan. Kada sam imao 11 godina, sjećam se da me je vodio da klanjam, ali ja nisam znao šta se dešava. Zahvalan sam mu. Uvijek me napominje da klanjam. Vjera mi je velika snaga u životu. Erdal je isto tako dobar drug, jednostavan i isti kao ja. Laurent je treći, Albanac, njega znam otkada sam imao pet godina. Igrali smo zajedno u Malmeu.

Vaš otac Mirsad je preiskrena osoba i često komentarište na Facebooku?

- Voli Facebook. Preiskren je i kaže sve što mu je na duši. Ponekada to može biti loše jer kaže nešto što ne treba. Ponekada javlja transfere prije nego što su zvanični. On ne zna, ali pokušavam da mu kažem. Dobro je da je tako angažovan u moj život. Sretan sam zbog toga. Ponekada dobijem 1.000 poruka od novinara za intervjuu, ja kažem da ne znam kako mogu dobiti moj broj, ali onda se sjetim oca - kazao je Ahmedhodžić za N1 te na kraju poslao poruku budućim fudbalerima i fudbalerkama:

- Radi svaki dan i nemoj nikada da odustaješ. Završit ćeš gdje zaslužuješ jer nećeš dobiti ništa besplatno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.